• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

БФБ подкрепя протестите на местните хора в Странджа срещу плановете за строеж на замърсяващи производства в района на Инеада
20.11.2012

БФБ подкрепя протестите на местните хора в Странджа срещу плановете за строеж на замърсяващи производства в района на Инеада

Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) изразява солидарност и подкрепя протеста и притесненията на местните жители в района на Странджа планина от българска и турска страна относно плановете за строеж на ТЕЦ и/или АЕЦ в черноморския град Инеада, лансирани от Правителството на Р Турция и турски бизнесмени.
Така оповестените планове противоречат на досегашните усилия и от двете страни за създаване на Биосферен парк и устойчивото развитие на Странджа, съобразно природните и културните дадености на планината. Природен парк „Странджа” винаги е бил пример за успешно съжителство на човека и природата, за съхранена околна среда, запазени традиции и културно-исторически паметници. БФБ, заедно с Министерството на околната среда и водите, вече няколко години активно работи за създаване на съвременен биосферен парк и за осигуряване на подкрепа от местните хора и институции.
Биосферните паркове са моделни региони за опазване и устойчиво развитие – те са сухоземни или крайбрежни екосистеми, където опазването на биоразнообразието се съчетава с устойчивото използване на ресурсите от човека. Те се номинират от правителството на страната, в която се намират, оценяват се на международно ниво и след обявяването им остават под държавна юрисдикция, но споделят своя опит и идеи на национално, регионално и международно ниво в рамките на Световната мрежа на биосферни резервати на ЮНЕСКО. България и Турция вече повече от 5 години са заявили на най-високо ниво своето желание да развиват Странджа като територия с потенциал за бъдещ трансграничен биосферен парк.
Повече от 15 години полагаме сериозни усилия в района на Странджа, за да подпомогнем усилията на местните хора да запазят природата и да развиват бизнеси, които са от взаимна полза, и днес заставаме твърдо зад медопроизводителите, рибарите и хотелиерите от района на Царево, Ахтопол, Синеморец и Резово, които се опитват да бранят своята природа и правото си да живеят в чиста околна среда.
Възразяваме обаче срещу политическите опити за изземане на инициативата на местните общности от определени партийни структури, които целят разделяне и противопоставяне и като краен резултат отслабване на спонтанната реакция срещу проектите, противоречащи на местните интереси.

http://forthenature.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones