• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Тичай!
14.11.2012

Тичай!

На маратон всички са приятели. Финиширалите по-рано често се връщат, за да правят компания на по-бавните. По трасето има агитки и оркестри за окуражаване, дори душове за разхлаждане. А когато нюйорският маратон бе отложен миналата седмица заради урагана Санди, състезателите все пак се събраха на стартовата линия и се насочиха към най-засегнатите от бурята квартали, за да помогнат на пострадалите.

Софийският маратон има същия потенциал да събира и да създава дух на съпричастност. Единственото което му трябва е малко по-добра организация и реклама (много хора разбират за състезанието едва когато се сблъскат със затворена улица от трасето). Разбира се, трябва да има и желаещи да тичат – на последното състезание пълната дистанция от 42 км са избягали само 60 човека (в сравнение с 46 759 в Ню Йорк).

Бягането става все по-популярно и у нас.

То е един от най-демократичните спортове – може да се прави навсякъде, не изисква специални умения или екипировка, няма срам да тичаш бавно и се състезаваш най-вече със себе си. Усещането при тичане е близко до медитация – пълна концентрация върху следващата крачка. За някои, то е и единственото време от деня през което могат да мислят без външни дразнители.

Тичането прави интересни неща с тялото. След 30 минути тичане, преминавате така наречената стена – спирате да се задъхвате и можете да продължите, докато мускулите ви държат. Отвъд “стената”, организмът спира да се захранва с въглехидрати и преминава към мазнини (отслабвате). Произвеждат се повече ендорфини, водещи до растящо чувство на еуфория (runner’s high). Малка част от мускулните ви влакна се разкъсват и в процеса на възстановяване, мускулите ви стават по-силни и по-големи. Капацитетът на белите дробове също се увеличава. Все хубави неща.

Няколко български организации се опитват да популяризират бягането на дълги разстояния с по-привлекателни състезания.

Тази събота, клуб “Бегач” организира Sofia Evening Run във вече осветената Борисова градина в София. Събитието е забавно и добре организирано. Най-късата дистанция не би се опряла на редови пешеходец. Първите мъж и жена за всяка дистанция печелят телефон. “Бегач” организират 2-3 подобни състезания годишно.

http://gorichka.bg

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones