• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

269 вида птици в джоба
12.11.2012

269 вида птици в джоба

Първото природозащитно приложение за смартфони SmartBirds съчетава определител за птици, електронен дневник за наблюдения и информация за Натура 2000 места. Приложението е създадено от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, с цел да улесни привържениците на „бърдуочинг” туризма при техните срещи с дивите птици.

SmartBirds е първото в България и едно от малкото в света приложение за смартфони и други мобилни устройства за определяне на птиците. То представя всички 269 птици, гнездящи в България. Апликацията съдържа снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в България могат да бъдат наблюдавани. Включена е също кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.

Описанието и координатите на Специално защитени зони от мрежата Натура 2000 насочват природолюбителите към най-близките места за наблюдение на птици. Електронният дневник позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

„Създаването на такъв определител беше голямо предизвикателство за нас, тъй като до сега не е правен подобен. Трябваше сами да зададем рамките и съдържанието му, а от това се появиха и трудностите, защото искахме да включим максимална информация и повече възможности“, коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП.

Приложението работи под операционна система Android и може да бъде изтеглено безплатно на www.SmartBirds.org или от Google Play.

Приложението е подходящо както за специалисти с богат опит в определянето на птиците, така и за начинаещи „бърдуочъри“. Традиционно занимание в някои европейски страни, наблюдението на птици увлича все повече хора в България. Бърдуочингът може да се практикува както сред дивата природа, далеч от големия град, така и в най-близкия парк или градинка. Забелязвянето и разпознаването на птиците се тренира с времето. С повече опит могат да се видят необичайни и интересни видове, дори в града. Наблюдението на птици може да се практикува от хора от всички възрасти и във всеки сезон на годината.

Приложението SmartBirds е разработено в рамките на проекта на Българското дружество за защита на птиците „Вижте за първи път: летящото богатство на България”, подкрепен от Фондация „Америка за България”. Целта на проекта е да популяризира България като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

Приложението е разработено от Пулс Дизайн и Лео Софт

http://bspb.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones