• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

ФОТОКОНКУРС ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕ - CEEWEB
08.11.2012

 ФОТОКОНКУРС ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕ - CEEWEB

Ако сте природолюбители или туристи. Ако сте фото-маниаци или просто се възхищавате и цените чудесата на майката Земя, изтупайте праха от фотоапарата си и направете най-хубавите си снимки, свързани с Натура 2000, за да участвате в нашия фотоконкурс! (проверете кои са защитените територии по НАТУРА 2000 в Европа на: http://natura2000.eea.europa.eu/#)

Ние европейците можем да сме горди, че сме успели да запазим толкова богато биоразнообразие на стария континент – бобър, земеродно рибарче, същинска съсънка или Панонските степи с полегатите си склонове - биоразнообразието е навсякъде около нас. Наслаждаваме се на красотата му, ползваме благата му и поемаме отговорността да го запазим за бъдещите поколения. В Европейския съюз това се случва благодарение на Директивата за местообитанията и Директивата за птиците, както и чрез екомрежата НАТУРА 2000. С тяхна помощ защитаваме над 1000 животни и растителни видове и над 200 т. нар. "типове местообитания" (например специални видове гори, ливади, влажни зони и др.), покриващи около 18% от сушата на ЕС.

Затова, за да отпразнуваме 20-та годишнина от създаването на Директивата за местообитанията и за да покажем богатството на биологичното разнообразие в Европа, Българска Фондация Биоразнообразие и CEEWeb, заедно с нашите партньори от Броз - Регионална асоциация за опазване на природата и устойчивото развитие, Екологично движение на Македония, природозащитна организация Родопи, клуб на природолюбителите - Полша, македонското екологично общество и Асоциацията за опазване на природата Nimfea, решихме да организираме фотоконкурс на тема „НАТУРА 2000”. Конкурсът е в следните две категории:

1. Натура 2000 видове и местообитания - нашето природно наследство, което пазим – снимки, показващи красотата на нашето природно наследство, както и поне едно от местообитанията или видовете в рамките на мрежата Натура 2000 (информация относно "Натура 2000", включените видове и защитени територии, може да намерите на уебстраницата на Европейската комисия и на CEEweb, както и на порталите за НАТУРА 2000)
2. Екосистемните услуги на мрежата Натура 2000 – шансът  ни да оцелеем или какво ни дава природата – снимки, описващи някои от ползите от НАТУРА 2000 за хората - защита от природни бедствия и др.

Получените и селектираните снимки от конкурса ще бъдат прожектирани по време на провеждането на Фестивала за късометражен филм на зелена тематика "Green Go" в кино театъра на Будапеща и ще бъдат качени в галерията на уеб страницата на CEEWeb. Победителите в различните категории ще получат вълнуващи награди – пътуване с местен водач с възможност за снимки на дивата природа в Западните Родопи в България и известния Национален парк Хортобаги в Унгария. Повече за наградите вижте тук

Получените снимки ще бъдат оценявани по:

    Съдържанието на снимките по НАТУРА 2000
    Творчество
    Оригиналност
    Сила на посланието за опазване на околната среда и природата
    Професионализъм

Краен срок за изпращане на снимките – 15 Ноември 2012

Адрес, на който да се изпращат материалите: рhotocontest@ceeweb.org

http://www.bbf.biodiversity.bg

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones