• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Мобилното приложение SmartBirds в класация за световни награди
04.09.2014

Мобилното приложение SmartBirds в класация за световни награди

Мобилното приложение SmartBirds е в листата на World Summit Award Mobile (WSA-Mobile) за най-добрите приложения, които се създават в световен мащаб. WSA-Mobile е глобална инициатива, която селектира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН.
 

SmartBirds e номинирано в категорията Околна среда. Престижната класация включва 202 мобилни приложения от различни категории. Предстои следващият кръг, в който ще бъдат отличени 40 победителя за церемонията по награждаване в Абу Даби на 1-3 февруари 2015г.
 

Мобилното приложение SmartBirds l в момента се обновява по проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП): „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“, финансирано от програмата Мтел еко грант.
 

Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите (citizen science), използваща средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии. Приложението SmartBirds позволява лесно и бързо определяне на видовете птици, срещащи се в България и чрез специален електронен дневник позволява записването на наблюдаваните от природолюбителя птици.  Събраните данни могат да се добавят в базата данни за птиците на БДЗП, а техният анализ и споделяне ще направи наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както българи, така и чужденци, които ще ползват английската версия на приложението.
 

Мтел еко грант е ежегодна дарителска програма, която финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията. Тя се провежда, за да спомогне за опазването на околната среда и запазване биоразнобразието в българската природа.
 

http://bspb.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones