• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Успешно приключи кампанията за набиране на средства за охрана на гнезда за 2014г.
14.07.2014

Успешно приключи кампанията за набиране на средства за охрана на гнезда за 2014г.

И тази година малките египетски лешояди буквално ще са в сигурни ръце! Кампанията за набиране на средства за охрана на гнезда на египетски лешояди за 2014 г. приключи успешно.  Благодарим от сърце на всички дарители, които спомогнаха необходимата сума за този сезон да бъде събрана!

Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента подслонява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%, като тази година у нас гнездят едва 23 двойки.

Египетските лешояди трябва да преминат редица опасности по родните си места и пътя на миграция, за да достигнат възраст от 5-6 години и да формират двойка. През първите години на „брачен живот“ обикновено те нямат достатъчно опит като родители и не дават поколение. Всяка една възрастна птица, която лети в небето на България е прелитала неколкократно разстоянието до Африка и обратно (8000 км), за да може да отгледа потомство в страната.

Охранителите на гнезда са въоръжени с огромна любов и надежда за спасяването на последните египетски лешояди в България. Ние не охраняваме само птиците, но се грижим и за благото на местните общности:

-    Присъствието на египетски лешояди в даден район е благоприятно за фермерите, като предпоставка да кандидатстват за специални агро-екологични мерки;

-    Египетският лешояд създава условия за развитието на туризма в района, защото е една от най-застрашените птици в цяла Европа;

-    Не на последно място,  той има екологична и културна стойност – не случайно е познат като „ак баба“ -  свещена птица, която се грижи за благополучието на района или предвестник на пролетта. Египетският лешояд  се грижи за чистотата и „здравето“ на околната среда и действително обитава свещени места – понякога свива гнездото си в древни тракийски светилища по скалите.

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет. През 2012 и 2013 г., благодарение на охраната на гнезда бяха спасени 4 малки след неуспешен първи полет. Това е около 10 % от малките, напуснали гнездата през тези 2 години.

Събраните чрез дарения средствата ще осигурят охрана на 12 гнезда на египетски лешояди в най-критичния период преди първия полет на малките – юли-август. В дейността ще се включат около 20 доброволци, включително от далечни страни като Канада, Литва и САЩ.

Можете да допринесете за опазването на тази изключителна птица като дарите средства за охраната на гнезда на египетски лешояди през 2015 г. тук или се включите като доброволец охранител.

http://bspb.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones