• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Първото гнездене на фиш в България бе наблюдавано в Атанасовско езеро
01.07.2014

Първото гнездене на фиш в България бе наблюдавано в Атанасовско езеро

Първото сигурно гнездене на фиш в страната ни бе регистрирано в един от басейните на Солници Север, част от Атанасовско езеро. Наблюдението е направено при редовното посещение на езерото от експерти на Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера”, които проследяват успешността на гнездовия сезон на водолюбивите птици. 

Участниците в мониторинга са наблюдавали женска птица с нелетящо малко да се храни край басейните, в които се произвежда сол. Досега в нашата страна няма сигурни данни за размножаването на този вид патица. Фишът гнезди в страни от Северна Европа.

На територията на същото езеро са открити и две гнездящи двойки тънкоклюни чайки, което е рядко наблюдение в България. Към момента това е третото официално регистрирано гнездене на вида в Атанасовско езеро. Последно от преди две години показва, че на същото място са регистрирани две двойки, отглеждащи малките си. Птиците са построили гнездата си в колонията на дебелоклюните рибарки, с които си съжителстват в периода на размножаване. „Около 50 малки на дебелоклюни рибарки видяхме в колонията”, коментират експерти и доброволци. „Те са първите излюпени дебелоклюни рибарки за последните над 20 години в Атанасовско езеро”, допълват участниците в мониторинга.

Извън тези интересни наблюдения редовните посетители на бургаските езера смятат, че въпреки големите щети от поройните дъждове през пролетта колониите на наземногнездящите птици в Атанасовско езеро са изключително успешни. Според  това се дължи на подобрените през тази година системи, отблъскващи и възпрепятстващи преминаването на наземни хищници. Не са регистрирани влизания на хищници в обезопасените колонии след направените нововъведения и подобрения на старите системи за защита.

 

 

Техническа информация:

По време на редовния мониторинг, целящ да определи гнездовия успех на водолюбивите птици в Атанасовско езеро през този сезон, провеждан през последните пет години по проект „Живот за Бургаските езера”, експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците наблюдаваха две гнездящи двойки тънкоклюни чайки (Chroicocephalus genei). Наблюдението е направено на 1 юли 2014 г. от Кирил Бедев, Владимир Младенов и Ралица Георгиева.

Последното наблюдение на вида по време на гнездовия сезон на същото място е точно от преди две години.  

На същата дата 1 юли 2014 г. е регистрирано и първото за България сигурно гнездене на фиш. Женска с едно нелетящо малко е наблюдавана да се храни в един от басейните в Солници Север, които са част от Атанасовско езеро.

http://bspb.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones