• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Друга заплаха – Кетопрофен, със свободна ветеринарно-медицинска употреба в България
14.05.2014

Друга заплаха – Кетопрофен, със свободна ветеринарно-медицинска употреба в България

Сред ветеринарно-медицинските препарати, освен Диклофенак, смъртоносен за лешоядите е и медикаментът Кетопрофен. В България употребата на Диклофенак не е лицензирана, но Кетопрофенът свободно се използва във ветеринарно-медицинската практика в страната.

Това се посочва в отговора на „Българската агенция по безопасност на храните”, относно отправеното запитване на БДЗП, във връзка с правния стаут и употребата на Диклофенак в България. Като алтернатива с обезболяващ ефект са рарешени и се използват ветеринарно-медицински продукти, съдържащи активна субстанция ketoprofen и metamizole sodium.

В регисъра на разрешените ветеринарно-медицински продуки Кетопрофенът се използва под формата на медикамента Кетофен (таблетки и инжекционен разтвор).

След като редица национални и международни природозащитни организации алармираха за спешната необходимост от въвеждането на пълна забрана на ветеринарно-медицинската употреба на Диклофенак - медикаментът, довел до унищожаването на 99% от популациите на лешоядите в Индия, Пакистан и Непал, на дневен ред излиза и опасността от упоребата на Кетопрофен. Редица изследвания доказват подобно на Диклофенака токсично влияне на Кетопрофена върху лешоядите (Naidoo et al. 2009, 2010).

BirdLife International настоява за строг контрол в употребата на Кетопрофен в Индия, където препаратът се използва като алтернатива на Диклофенак. При проведено изследване на 200 трупа на домашни животни, в 70% от тях са открити смъртносни за лешоядите концентрации на Кетопрофен. Предполага се, че използването на медикамента вече е причина за допълнителното понижаване на броя на популациите на лешояди в Индия.

Изследванията за опасните и безопасните за лешоядите ветеринарно-медицински медикаменти продължават. Засега като безопасен е отбелязан препаратът Мелоксикам. Посоченият от „Българската агенция по безопасност на храните” metamizole sodium, също не е опасен за лешоядите.

Заради опасността, която носят за дивата природа и при наличието на безопасни алтернативи, медикаментите Диклофенак и Кетопрофен трябва незабавно да бъдат забранени за свободна ветеринарно-медицинска употреба. Подобна навременна природозащитна интервенция вече е доказала своя положителен ефект за възстановяване  популациите на лешоядите (Galligan et al. 2014).

http://bspb.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones