• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Превантивните мерки ще намалят риска от разпространението на птичия грип
30.01.2015

Превантивните мерки ще намалят риска от разпространението на птичия грип

БДЗП подкрепя мерките, предложени от отговорните институции, по повод регистрирания случай на птичи грип в района на защитена местност „Пода“. След като бяха взети проби от намерения в събота умрял къдроглав пеликан, вчера бе установено, че той е заразен с вирусния щам H5N1. Веднага бе сформирана междуведомствена комисия и кризисен щаб в Бургас, в която участва и представител на БДЗП и бяха набелязани поредица от мерки за превенция на разпространението на птичи грип. Министерство на земеделието и храните даде извънредна пресконференция днес, на която бе съобщено, че няма пряка опасност за населението и са предприети всички мерки за нейното овладяване.

Сред основните мерки са забрана на лова на водоплаващи птици в района на Бургас (в сряда и събота са последните ловни дни за водоплаващи птици за сезона), засилване на контрола върху търговията с птици и дивеч и забрана за пускане на домашните птици на открито с цел да се избегне контакт с диви птици.

„Става въпрос за единичен случай, няма масова смъртност сред птиците в Бургаско“, коментира д-р Петър Янков, представител на БДЗП в Бургас и в Природозащитен център „Пода“, където бе намерена мъртвата птица. „Ситуацията се следи внимателно, правят се обходи на местата, където се срещат диви птици и се следи за евентуалното повишаване на смъртността, но за момента такова не се наблюдава“, успокои д-р Янков.

За момента Природозащитен център „Пода“ няма да бъде затворен за посетители, тъй като няма непосредствена опасност за посетителите, но ги приканваме да бъдат внимателни и да сигнализират за всичко, което им се струва необичайно, като и при никакви обстоятелства да не влизат в досег с умрели птици или други диви животни.

БДЗП за пореден път призовава хората, които намират безпомощни птици, да не ги улавят и да не се опитват да ги спасяват, а да съобщават за тях на съответните институции (РИОСВ, а в конкретния случай на горещия телефон на Областната дирекция по безопасност на храните, Бургас – тел. 0879 945 224).

Високите био-санитарни норми в птицефермите и личните стопанства са ключът за спиране на разпространението на птичия грип. БДЗП насърчава правителството и отговорните институции да насочат усилията си към домашните птици и търговията с декоративни и диви птици. Поддържането на забраната за лов също е от голямо значение, както и спирането на незаконния улов на пойни птици.

Експертите предупреждават хората, които имат лични стопанства и отглеждат птици, да сигнализират, ако забележат необичайно поведение или умрели птици, както и да спазват висока лична хигиена, като измиват редовно ръцете си със сапун.

Птичият грип съществува естествено в природата. Опитът от избухването на епидемия преди години показа, че лоши практики и ниски хигиенни норми са основната причина болестта да вземе застрашителни размери. Тогава стана ясно, че употребата на птичи торове или птичи изпражнения като храна в рибни ферми и в селското стопанство е един от източниците на разпространение на заразата в Югоизточна Азия. Интересен е фактът, че възникналите огнища на заразата съответстват до голяма степен на трасетата на търговските пътища и нямат припокриване с миграционните пътища на птиците.
/ снимка: Светослав Спасов /

http://bspb.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones