• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Международно сътрудничество в борбата с незаконната търговия на диви животни
06.01.2016

Международно сътрудничество в борбата с незаконната търговия на диви животни

Всеки е чувал за нелегалната търговия със слонова кост в Африка, където стотици слонове биват преследвани и убивани всяка година заради техните бивни, достигащи шокиращи цени на черния пазар. Повечето хора са чували и за бракониерството на носорози, заради рогата им, на тигри, заради костите им, крокодилите - за кожите им, или акулите - за перките им. Това винаги се случва в далечни страни, а целта винаги са екзотични животни. Това, с което  повечето хора не са наясно е, че незаконната търговия на диви животни се случва и в Европа, и да, в Гърция и България също! Бракониерите вземат от природата различни видове костенурки, и ги продават за домашни любимци или редки видове соколи и други грабливи птици, високо ценени в соколарството, дори посягат и на яйцата на изключително застрашените египетски лешояди, ценни за колекционерите на яйца!

Основното предимство, което трафикантите имат в страните от Балканите е именно, липсата на информираност, не само на широката общественост, но и на компетентните органи. По тази причина LIFE + проекта "Помощ за египетския лешояд" е отчасти насочен  към повишаване нивото на информираност. Във връзка с  проблема и степента на незаконната търговия на диви животни са проведени няколко семинара в най-важните митнически служби в Гърция и България. Някои от тези семинари, се изпълняват в сътрудничество с Граничните сили на Обединеното кралство, експерти от тази страна идват да споделят своя опит и знания по въпроса. С цел да изведе една крачка напред това обучение, LIFE проектът организира пътуване до Великобритания през ноември. По време на това пътуване, избран митнически служител от Митницата на летище Атина прекара седмица там, имайки възможност да участва в 27мата  Конференция на отговорните институции за престъпленията срещу дивите животни на Обединеното кралство, но също така да се срещне, обсъди и види действията на Национално звено за борба срещу престъпленията срещу дивата природа в Ливингстън, Шотландия, на лондонската полиция и CITES екипът на Митницата на летище Хийтроу.
Пътуването се оказва полезно и успешно и за двете страни. Знанията и опитът, придобити по време на това пътуване, ще бъдат споделени с останалите митнически служители от Митницата на летище Атина – един от основните международни търговски транспортни центрове на Гърция. Също така, това обучение отвори вратите за по-свободно международно сътрудничество, между органите на различни страни. Надяваме се, че инициативи като тази, заедно с провеждането на обучения и информационни семинари ще помогнат за привличане на вниманието на всички важни органи, имащи отношение към огромния проблем с незаконния трафик на диви животни и ще направи тази дейност по-трудна за престъпниците.

Бихме искали да благодарим както на Кралското дружество за защита на птиците, така и на БДЗП, за осъществяването на това пътуване. Също така, бихме искали да благодарим на органите на Обединеното кралство, които любезно споделиха своето време и опит. Накрая, бихме искали да благодарим на Митницата на летище Атина, за сътрудничеството в това пътуване, признавайки по този начин важността на този проблем и ангажирането за борба с него.

http://lifeneophron.eu/

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones