• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

"Зрънце любов", за да оцелеят птиците за седма поредна зима
22.12.2015

За седма поредна година започва кампания за подхранване на птици в трудния за тях зимен сезон.
"Зрънце любов"  се организира отново от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Целта на инициативата е да вдъхновява хората да помагат на птиците да преживеят зимата като им предлагат храна. Това е особено необходимо за тях през най-студените месеци – от началото на декември до края на февруари.

В кампанията "Зрънце любов" може да участва всеки. Нужно е само да сложи хранилка за птици на балкона, пред блока или в парка, и да я пълни редовно със суров слънчоглед. От БДЗП са показали как човек може да си направи сам лесно хранилка. Мястото на поставената хранилка може също да отбележите на интерактивната карта, изготвена от организацията.

Синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, косове и други птици, които не отлитат на юг, имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат телцата си топли, обясняват експертите от организацията и уточняват, че най-добрата храна за тях в студените дни са суровите слънчогледови семки. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на храната от нея.

Тази година за първи път кампанията ще има посланик – Мария Мутафчиева от "Мери Бойс Бенд".  "Избрахме Мери за посланик заради позитивното й излъчване и доказаното отношение към природата. Надяваме се участието й в кампанията  да запали още повече хора по зимното подхранване на птици и скоро хранилките около нас да са обичайна гледка", обясни избора Емилия Янкова, координатор на кампанията.
Кампанията "Зрънце любов" разчита изцяло на доброволци: хората, които слагат хранилки; зърнопроизводители, които даряват слънчоглед за хранилките; Мери, която е посланик на добра воля и отделя от времето си да я популяризира, обясняват от БДЗП.

Макар кампанията да е изцяло позитивна и да цели да запознае повече хора с птиците, тя е провокирана от една доста тревожна тенденция. БДЗП ежегодно събира и анализира данни в рамките на "Птиците около нас: мониторинг на обикновените видове птици". През последните 10 години домашното врабче намалява с 23%, а косът – с 24%. Затова всеки, който предложи храна на птиците, улеснява тяхното оцеляване през зимата. А така, помага за поддържането на хармония в природата.


/снимка : Димитър Градинаров/

http://www.dnevnik.bg/

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones