• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Раннозимно преброяване на птиците в защитена местност „Пода” проведоха членовете на БДЗП от Бургас
22.12.2015

Раннозимно преброяване на птиците в защитена местност „Пода” проведоха членовете на БДЗП от Бургас

На 12.12.2015 г. бургаските членове на БДЗП проведоха Раннозимно преброяване на птиците в защитената местност „Пода”. Преброяването бе организирано от Природозащитния център „Пода”, който е регионалното природозащитно представителство на БДЗП. Чудесното време повече подхождаше за септември, отколкото за средата на декември и направи броенето не само успешно, но и особено приятно.

В продължение на 6 часа деветимата участници в преброяването (Виктория Димитрова, Десислава Алексиева, Ивайло Димчев, Красимира Гаврилова, Милен Димитров, Петър Янков, Радина Атанасова, Радослав Молдовански, Спас Узунов) картираха разпределението и броя на всички регистрирани в защитената местност птици. Тази информация е от съществена важност за осъвременяването на Плана за управление на защитената местност „Пода”. Както е известно, „Пода” е първата защитена територия в България с разработен План за управление още през 1997 г. от екип на БДЗП.

По време на преброяването бяха отчетени общо 2091 птици от 51 вида. Сред типичните зимни видове като малкия нирец, каспийската чайка, водната бъбрица, елшовата скатия, имаше и такива, които отдавна трябваше да са в Африка, като малката бяла чапла и розовия пеликан Съвсем не зимни бяха и летящите водни кончета. Не беше изненада присъствието на местните малки корморани, морски орел, къдроглав пеликан. Приятна изненада обаче бяха видяните големи нирци, планински потапници, червеногуш гмуркач, все видове, които не се виждат често.

Любопитно беше и наблюдението на тръстиков блатар, който пред очите на наблюдателите улови лиска и с плячката си веднага привлече други два блатара и една сврака. И сякаш за да е пълна програмата, Краси Гаврилова намери на плажа запечатано бурканче с писмо в него, съдържащо интересно духовно послание... Следваше обичайният завършек на броенето – огън и барбекю в двора на Природозащитния център.

Природозащитният център „Пода”, който е средището на БДЗП за Бургас и района, ще проведе подобни преброявания и в почивните дни около средата на януари 2016 г. (тогава броенето ще бъде част от Среднозимното преброяване), както и около средата на февруари (Къснозимно преброяване).

http://bspb.org/

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones