• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Какво има в едно щъркелово гнездо?
30.11.2015

Какво има в едно щъркелово гнездо?

През изминалия уикенд представители на Зелени Балкани от Пловдив и доброволци на Спасителния център за диви животни от Стара Загора обединиха усилията си в почистване на щъркеловите гнезда в Белозем.

Всяка година, когато се завърнат от юг възрастните бели щъркели укрепват дома си с клечки и листа, но за съжаление го украсяват и с всякакви боклуци – най-често полиетиленови сезали от нивите, както и разноцветни парцали, които намират на сметището. Това всъщност се оказва голям проблем, защото когато се излюпят малките щъркелчета, те проучват цялото гнездо и често пъти краката им се омотават в сезалите. По този начин се нарушава кръвоснабдяването на крайниците им, което води до тяхното изсъхвне и загуба. Така често пъти загиват без дори да са направили опит за летене…

След дългогодишен мониторинг на щъркеловата колония върху покрива на училището в Белозем, установихме че не са редки случаите, когато малките са с ампутирани крайници, именно поради оплитането им в неестествени материали в гнездото. Ето защо тази година предприехме мерки по почистване, които се надяваме да ограничат заплитането им, а също така да стимулират и други двойки да заемат изоставените гнезда.

За съжаление дори и ние бяхме изненадани от съдържанието на гнездата. Самото то е своеобразен компост, който в дълбочина поддържа постоянна влажност и температура, дори през зимата. То може да достигне тегло от над 1 тон и ширина 2-3 метра. Някои от гнездата съдържаха 60- 80 см дебел пласт от гниещи растителни материали, разнообразни ларви на безгръбначни животни, пръст, както и по един гардероб дрехи, обгръдени от клонки, за да ни изглежда отдолу като истинско гнездо. Снимките говорят сами...

Надяваме се през останалите месеци от есенно-зимния сезон да успеем да почистим още гнезда в Белозем, така че Европейското село на щъркелите да посрещни своя символ с по-безопасни условия за живот и отглеждане на новото поколение!
Благодарим на всички участници за добре свършената работа и почистените общо 24 гнезда на бели щъркели!

Дейностите се осъществяват по проект: Опазване на белия щъркел чрез преки консервационни дейности и създаване на местен капацитет, финансиран в рамките на проект „Влажни ливади и пасища” на фондации EuroNatur (Germany) и Ciconia (Liechtenstein).


За информация:
Димитър Попов – тел. 0885108712

http://www.greenbalkans.org/

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones