• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Помогнете да открием нощните съседи!
31.05.2017

Помогнете да открием нощните съседи!

Каним всички с интерес и познания за птиците да се включат в картирането на едни от най-потайните видове – совите. Именно заради тази характерна особеност, информацията за тях, както и за присъствието на други нощни видове в различните части на България, не е достатъчна. Данните ще бъдат използвани за изготвянето на Европейския атлас на гнездящите птици. Особено необходима е информация за наблюдения на следните видове - бухал, горска улулица, ливаден дърдавец и козодой.

Сега е сезонът, когато повечето видове са отгледали своите малки, които вече напускат гнездата. В този период совите и техните малки могат да се видят дори през деня, кацнали по дърветата около гнездото, или да се чуят звуците им през нощта. Младите сови често напускат гнездата преди да започнат да летят. Много важно е, ако намерите такова малко, да не го взимате със себе си. То няма нужда от помощ. Обикновено родителите му са наоколо и се грижат за него.

Късната  пролет е подходящ момент за нощна разходка за запознаване с видовете сови, които се срещат около нас. Може би няма да ги видите, но със сигурност ще чуете техните звуци. Ако нямате опит, ви препоръчваме предварително да ги прослушате на запис.  Ето някои видове, които може да регистрирате и лесно да отличите при своите среднощни наблюдения сред природата или в градска среда:

Домашна кукумявка – често се среща в села и градове като може да се наблюдава дори през деня, кацнала по покривите и комините на къщите. Сравнително дребна по размер сова с голяма закръглена глава. Често в този сезон издава обаждането, което е донесло и името й – рязко сърдито „к‘мяу“ или „куку-мяуу“. (снимки и звуци може да намерите тук).

Чухал – Обитава широколистни гори, често се среща в паркове и градини в населени места. Дребен, по размер малко по-едър от скорец. Трудно се наблюдава, но много лесно се разпознава по звук. Най-често чуваната песен наподобява късо и дълбоко свирене с уста (песента на чухала можете да чуете тук)

Забулена сова – обитава селскостопански райони с редки горички, градини, селища. Гнезди в хралупи, на тавани или в изоставени постройки. Характерно за нея е, че в полет изглежда доста светла отдолу, а кацнала лесно се отличава по светлото дисковидно лице. Има характерно обаждане, което можете да чуете тук.

Горска ушата сова – гнезди в гори до открити терени, но нерядко и в паркове и градини в населени места. Кацнала се различава лесно по дългите „уши“. Често гнезди в гнезда на врани и свраки по дървета. (снимки и звуци може да намерите тук)

Друга интересна нощна птица е козодоят,  наричан още нощна лястовица и мраченик. Обитава най-често разредени широколистни гори, но се среща и в открити местности с храсти. Голям е колкото кос, но има по-дълги крила. През деня лежи на земята или на дебел клон и е почти незабележим. Започва да лети след залез слънце. „Песента“ му е  характерен монотонен, механичен звук,  наподобяващ бръмчене. Издава и редица други звуци, които през брачния период са съпроводени с маневрен полет. (снимки и звуци може да намерите тук)

Най-лесният и достъпен начин за събирането и предоставянето на информация за наблюдаваните видове е чрез използването на приложението за смартфони и таблети SmartBirds Pro, което свободно можете да изтеглите от тук. Не е необходимо събирането на подробна информация за всяко наблюдение, важно е единствено да се отбележи вида, броя наблюдавани индивиди и статуса на вида (повече информация за полето „статус на вида“ може да откриете в ръководството на SmartBirds pro тук). Данни за птиците предоставени под друга форма също са добре дошли.

За повече информация за събирането и предоставянето на наблюдения за Европейския атлас на гнездящите птици:

Волен Аркумарев: volen.arkumarev@bspb.org . тел.: 0879 119084 и
Стойчо Стойчев:  stoycho.stoychev@bspb@org тел.: 0878 599375

/снимка: Горска ушата сова, © Светослав Спасов, www.NatureImages.eu/

 

http://bspb.org

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones