• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Трябва ли икономическото развитие да убива застрашени видове птици?
29.03.2018

Трябва ли икономическото развитие да убива застрашени видове птици?

46% от бреговата ивица край Шабла се очаква да бъде застроена в следствие на реализирането на общия устройствен план, като до момента едва 16% от бреговата ивица на общината е застроена. Това каза Ирина Матеева, отговорник по европейските политики в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Какво предвижда проектът за общ устройствен план (ОУП) на община Шабла и защо екологични и граждански организации се обявяват против него?

Това, което ние видяхме в ОУП в проекта и срещу което възразяваме, е, изключително небалансираното развитие на територията, несъобразено с екологично чувствителните зони и зоните, които са важни за екологичното разнообразие на територията на общината, каза Матеева.

"Конкретно се предвижда изграждането на нова туристическа инфраструктура, замяна на съществуващите къмпинги с курортни комплекси и значително намаляване на териториите на обработваемите земи в съседство с крайбрежната ивица северно от ез. Дуранкулак и източно от гр. Шабла".

Считаме, че не е балансирано, защото по бреговата ивица, в близост до брега, са разположени екологично чувствителните зони, които са важни за биоразрообразието - Шабленското езеро, Дуранкулашкото езеро и Шабленската тузла, поясни събеседничката. "От една страна те са ключов воден ресурс за общината, а от друга страна това са места, където гнездят, зимуват или почиват по време на миграция хиляди птици".

"Най-голямото притеснение е за световно застрашения вид червеногуша гъска, която зимува в една много малка географска част на Приморска Добруджа - в България и Румния, като почти цялата световна популация, понякога над 95% от световната популация се концентрират в езерата Шабла и Дуранкулак и до Калиакра. Това показва изключително голяма уязвимост на вида.
За червеногушата гъска е важно, че тя нощува в езерата или морето, но се храни в обработваемите земи. Намаляването на обработваемите земи ще доведе до 4% намаляване на местообитанието на този вид, което ще се добави към вече 6% загуба заради реализираните ветроенергийни проекти, и още 24% загуба, които се очаква да се получат ако се реализират останалите одобрени, но за сега нереализирани ветроенергийни проекти".

Тоест, ако се осъществи общия устройствен план в този вид, в който се предлага от община Шабла - 36% от местообитанието на червеногушата гъска ще бъдат загубени, а тези загуби могат и да се увеличат, защото териториите ще бъдат фрагментирани и няма да могат да се ползват, въпреки че са там, алармира Матеева.

Каква е другата концепция за развитие на туристическия потенциал на региона, която ще запази екосистемата и ще подпомогне икономиката? Кои са другите чувствителни райони в страната, където екологичното равновесие и биоразнообразие стават жертва на икономическото развитие на регионите?  

https://www.bloombergtv.bg

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones