• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Нов маршрут проследява горските прилепи в Странджа
23.09.2015

Нов маршрут проследява горските прилепи в Странджа

"Прилепи в гората" е един от общо 11-те маршрута, изградени по проект "Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г."


Прилепите не обитават единствено пещерите. За съществена част от тях най-важното местообитание са всъщност горите. Доказва го нов маршрут "Прилепи в гората" в природен парк "Странджа", който беше открит в края на миналата седмица.

Най-новият интерпретативен маршрут в парка отвежда посетителите в непознатия свят на летящите бозайници. От всички 33 вида прилепи в България 10 се отнасят към категорията "горски" и някои от тях могат да бъдат срещнати в Странджа по всяко време на годината, извън сезона на зимния им сън (хибернацията), разказват от дирекцията на парка.
Маршрутът е с изходна точка Малко Търново. В продължение на 5.5 км пътеката се изкачва и спуска сред стари гори с денивелация 120 м. По него са изградени общо девет информационни точки, които запознават почитателите на дивата природа с тайнствения живот на прилепите. Подобно на мишките и останалите гризачи, прилепите също са бозайници (раждат своите малки и ги хранят с мляко), но са включени в отделна група – разред "Ръкокрили".
По сложност трасето и походът е подходящ за всякаква възраст, включително и за деца, защото предлага множество възможности за забавления и усвояване на нови знания.

Преминавайки по пътеките му, посетителите научават за четирите вида прилепи – дългоух (бехщайнов) нощник, широкоух прилеп, малък вечерник и ръждив вечерник.

Децата могат да се включат в игра, която представя ориентирането на прилепите в пространството, а звукът към нея показва обектите, служещи за маркери с отразяващия се в тях ултразвук, могат дори да "чуят" прилепите чрез детектора за ултразвук.
По продължение на трасето са поставени къщички, които прилепите използват за размножаване, зимуване или почивка при търсене на храна.

Част от маршрута може да бъде преминат и през нощта с водач – интерпретатор от ДПП "Странджа".

В близост до трасето на новия маршрут има и останки от древен некропол.
 

http://www.dnevnik.bg/

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones