• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

БЯЛ ЩЪРКЕЛ С ПРЕДАВАТЕЛ ОТ ЧЕХИЯ УБИТ ОТ ТОКОВ УДАР
03.09.2014

БЯЛ ЩЪРКЕЛ С ПРЕДАВАТЕЛ ОТ ЧЕХИЯ УБИТ ОТ ТОКОВ УДАР

На нов случай на убити от токов удар бели щъркели се натъкнаха експерти от Национален парк „Централен Балкан" и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Инцидентът се е случил преди няколко дни в близост до гр. Севлиево.

Колеги от Спасителния център за диви животни Маков, намиращ се в Южна Чехия, сигнализираха на БДЗП за бял щъркел със сателитен предавател, който изпраща данни от няколко дена в района на гр. Севлиево. След проверка на участъка от експерт на Националния парк са намерени два мъртви щъркела, единият от които е с предавател. Причината за смъртта е токов удар. Вероятно птиците са кацнали да нощуват на стълбовете в района и два от тях са загинали. Намереният щъркел с предавател е излюпен тази година. Това е била първата му миграция на юг, която се оказва фатална. Родителите му са птици, които не могат да летят и се отглеждат в Спасителния център в Чехия.

Този инцидент се случва само седмица след друг подобен, при който граждани сигнализираха за над 10 щъркела, загинали от токови удари край с. Въглен, Варненско, след който електроразпределителната компания ЕНЕРГО-ПРО и БДЗП предприеха спешни мерки за обезопасяването на проблемния участък.

Голям част от електропреносната мрежа в България е опазна за птиците. Всяка година голям брой бели щъркели и други птици загиват в следствие на токови удари по електропреносната мрежа. БДЗП си сътрудничи с енергоразпределителните компании в България за обезопасяването на най-рисковите участъци в страната. Необходими са обаче и законови промени, регламентиращи изграждането на стълбове, безопасни за птиците.

БДЗП благодари на служителите на Национален парк „Централен Балкан" Павел Колев и Антон Станчев за бързата реакция при откриването на загиналия щъркел и сателитния предавател.

http://shturkel.bg/

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones