• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NEWS

Изграждат десет веломаршрута на Витоша
22.03.2013

Изграждат десет веломаршрута на Витоша

От тази пролет започва ремонт на чешмите в Природен парк "Витоша", съобщи пред БТА Силвия Арангелова, експерт по туризма в дирекцията на парка.

Ще бъдат възстановени чешмите в местностите Златни мостове, Дендрариума, по алеята от Златните мостове към кв."Владая", при хижа "Кумата", в местността Боерица, по алеята от Златните мостове към хижа "Кумата" (на разклона за хижа "Боерица"), в местността Яворова поляна, до хижа "Алеко", при Симеоновските езера, в местностите Офелиите и Меча поляна, край селата Бистрица и Железница, и в местността Игликина поляна.

Ремонтите са част от предвидените дейности по проект "Дейности по устойчиво управление на Природен парк Витоша", финансиран по оперативна програма "Околна среда".

Общата стойност на проекта е 5 240 300 лв, от които от Европейския фонд за регионално развитие са 4 454 255 лева, а национално съфинансиране е 786 045 лв.

В полза на велотуристите е една от основните дейности по проекта, която ще започне тази пролет.

Експертите разработват десет веломаршрута с определени нива на трудност, предназначени за различни целеви групи.

Маршрутите ще бъдат описани, оформени и маркирани, като трасетата са избрани с цел да бъдат използвани от любители на планината с различни и специфични интереси и нужди.

Част от маршрутите са кв. "Драгалевци" - Драгалевски манастир - Боянско езеро - кв. "Бояна" - кв. "Драгалевци"; с. Чуйпетлово - м. Църнел - м. Асланов рид - с. Чуйпетлово; с. Чуйпетлово - подножието вр. Смильо - м. Пчелище - м. Даута - с. Чуйпетлово; с. Ярлово - Букапреславски проход - м. Орлекови кошари - м. Шуматица - вр. Смильо - м. Градище - с. Ярлово.

Най-леки са два от маршрутите - пътеката за ски бягане при х. "Ведра" и пътеката за ски бягане при х. "Сълзица". Те са подходящи за деца и по-неопитни велосипедисти.

Предвидено е и даунхил трасе в района на Драгалевския лифт.

За да се избегнат срещи с туристи, ще бъдат поставени специални табели за повишено внимание на местата, където трасето се пресича с пешеходни маршрути.

Специалистите искат да маркират и доста сложен спускачески маршрут - Златните мостове - Княжево.

Най-хубав, по мнението на Арангелова, е предвиденият маршрут кв. "Владая" - Водпроект - Калето - обиколната пътека над селата Мърчаево и Рударци - с. Кладница.

Споделен с туристи ще бъде маршрутът по водоравната обиколна алея, по него също ще има участъци за начинаещи велосипедисти.

До края на март ще бъде обявена процедура за категоризация на веломаршрутите. Целта е да няма неприятни изненади за велотуристите и да попаднат на труден или непреодолим участък.
През пролетта ще започне и ремонт на част от туристическата инфраструктура в парка.

Ще бъдат възстановени заслоните при м. Меча чешма, при пещерата Духлата, в м. Живата вода, при с. Боснек, на алеята от кв. "Владая" към Златните мостове, по поречието на р. Рударщица край с. Рударци, на разклона за Копитото, в м. Слънчев рид и в м. Железни врата.

Ще бъде възстановен и кътът за отдих при с. Рударци, по поречието на р. Рударщица.

До лятото ще се ремонтират и алеята от х. "Кумата" към Златните мостове, която има дължина 1,68 км. Ще бъде възстановен и алейният маршрут и от кв. "Владая" към м. Тихия кът, който е с дължина 3 км.

Сред предвидените дейности по проекта за пролетно-летния сезон са още разработване и реализиране на проекти за рекултивация на каменните кариери в района на селата Владая, Мърчаево, Рударци и Кладница за осигуряване на безопасност за туристите.

Ще бъде оборудван и екологично-информационният стационар "Белите брези". Експертите от парка ще наблюдават и регистрират туристическия поток, ще разработят и програма за работа с доброволци.

http://www.vesti.bg

Type comment for the news
* Име:
* Коментар:
Characters left
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones