• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Още един царски орел стана жертва на токов удар в Турция
19.12.2012

Още един царски орел стана жертва на токов удар в Турция

Младият царски орел Крум, който се излюпи тази пролет близо до Сливен, стана поредната жертва на токов удар в необезопасен електрически стълб в Турция. Птицата мигрира в края на октомври на юг, за да прекара зимата при по-благоприятни условия, а движенията й бяха наблюдавани в реално време от експертите на БДЗП, благодарение на поставения й сателитен предавател. В последните дни Крум се намираше съвсем близо до границата със Сирия и нашите вълнения бяха дали няма да пострада от военния конфликт. За съжаление в неделя колегите ни от Турция се свързаха с нас и ни съобщиха, че Крум е бил открит мъртъв в близост до опасен електрически стълб в Югоизточна Турция, близо до град Рейханли, провинция Хатаи.
Крум е един от 22-те млади царски орли, които БДЗП проследява за първи път в България със сателитни предаватели, за да разбере повече за причините за намаляването на популацията на този световно застрашен вид. За последните четири години бяха събрани изключително ценни данни за причините за високата смъртност на вида. Случаите на загиване от токов удар при кацане на необезопасен електрически стълб са най-честите причини за фатален край на младите птици. 7 са доказаните случаи на токов удар само сред маркираните със сателитни предаватели птици.
Сестрата на Крум – Гиргина също загина от ток през септември близо до Сливен. В рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол БДЗП и „EVN България” обезопасяват най-рисковите ел. стълбове в близост до гнездата на царските орли. Опасностите обаче дебнат орлите не само в България, но и по миграционния път на младите птици на юг. В Турция има изключително много опасни електропроводи, които са причина за смъртта на много едри грабливи птици, включително и световно застрашения царски орел. Преди 3 седмици унгарски орел със сателитен предавател, проследяван от Унгарското орнитологично дружество, загина също при токов удар само на 100 км. източно от мястото, където бе открит Крум.

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.