• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Вече се търсят начини за поправка на текстовете за ГМО-етикетите
03.12.2012

Вече се търсят начини за поправка на текстовете за ГМО-етикетите

Вече трети ден – с рязък завой на развитие – продължава казуса с новите правила за обозначаване на фуражи, които съдържат генетично модифицирани организми (ГМО). Днес в него се включи с позиция и действия депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков, който подкрепи опасенията на няколко екороганизации, че има реален проблем с последните промени в Закона за фуражите, гласуван миналия петък в парламента. Депутатът и представители на природозащитниците днес са се срещнали с юристите в президенството, за да ги запознаят с проблема и да обсъдят възможности за изход.

"Проблемът на българския закон за фуражите в сегашния му вид е, че смесва пакетирани и непакетирани фуражи и ги урежда заедно. Това е в противоречие с Европейския регламент, където те са ясно разграничени и отделно уредени – опакованите задължително трябва да имат етикет, а неопакованите трябва да имат или етикет, или придружаващи документи," обясни за "Дневник" Шарков.

И според него, притеснително е, че с въведения нов член 23 г в Закона за фуражите се дава възможност да не се посочи изрично върху етикета дали даден фураж е с ГМО-съдържание, ако това се напише в документацията.

Преди два дни окончателно гласуваните поправки в Закона за фуражите предизвикаха тревога сред граждански организации. Екологични организации, начело със сдружение "За Земята", определиха поправките като "лобистки" и настояха президентът Росен Плевенлиев да наложи вето и да ги върне за преразглеждане в НС.

Ден след гражданското искане за вето, председателят на Комисията по земеделието и храните Десислава Танева категорично отрече твърденията на природозащитниците като обясни в пресинформация, че става дума за "абсолютно разминаване в информацията" и че всъщност се въвежда още по-рестриктивен режим за информацията за ГМО при фуражите.

По-късно през деня обаче Танева се срещна с представители на екоорганизациите, на която обещава, че ще се променят спорните текстове, които будят обществени притеснения. Изготвят и текст, по който постигат общо съгласие, разказва Шарков. В него изрично са разделени изискванията за пакетирани и непакетирани фуражи, подобно на еврорегламента – като придружаващите документи са задължителни за непакетирани фуражи, а когато става дума за пакетирани – задължителни са етикети. Депутатката от ГЕРБ предложила като механизъм промяната на текстовете да стане с преходните и заключителни разпоредби в друг закон – Закона за рибарството и аквакултурите.

До публикуване на материала, ДесиславаТанева от ГЕРБ и Ивайло Попов от "За земята" не отговаряха на мобилните си телефони за техния коментар.

В четвъртък  Ваньо Шарков и представители на природозащитните организации разговарят с юристите в президенството, докато държавният глава е на официално посещение в Турция. Ивайло Попов от "За земята" представя там текста, по който са се споразумели с шефката на водещата комисия по Закона за фуражите Десислава Танева.

Не е юридически коректно да променяш с преходни и заключителни разпоредби на един закон друг. По тази позиция са се съгласили и юристите на срещата. Затова и е обсъден втори вариант за промяна – държавният глава да наложи вето само върху текстовете, по които има възражения, за да се прегласува по начина, по който са се разбрали двете страни.

Третият възможен и предлаган сценарий е след публикуване на Закона за фуражите да започне чисто нова процедура на промяна. Тази опция и е най-дългата като процедура.

Юристите ще запознаят с казуса президента, който се връща тази вечер у нас. "Ако иска президентът да изрази позицията си по тази важна тема – ГМО, идеалният момент да го направи е този," е мнението на Шарков, а историята явно ще има продължение.

http://dnevnik.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.