• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Първи по рода си проект за папагали от вида Жако
07.03.2013

Първи по рода си проект за папагали от вида Жако

На 8 март 2013 г. 32 броя африкански сиви папагали (жака), които бяха задържани в България през 2010 г., ще бъдат трансферирани в Уганда за рехабилитация и освобождаване на остров Нгамба. Папагалите са уловени в дивата природа в Африка, изнесени са незаконно от Ливан и при опит за незаконен внос в България са задържани на Летище София. С папагалите, част от които са били укрити в кенели с двойни дъна, е бил осъществен опит за умишлен трафик в нарушение на изискванията на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES), както и на изискванията, въведени в ЕС чрез съответните регламенти.

Видът е включен като „уязвим” в червения списък на Световния съюз за защита на природата (IUCN), поради което за нарушения срещу него се носи наказателна отговорност.  

Папагалите ще отпътуват за Уганда в 15.50 ч. с полет на Qatar Airways през Доха, Катар, като ще бъдат изпратени на летище София от представители на Зоологическа градина – София, Българска Фондация Биоразнообразие и от придружаващия ги италиански ветеринар, специалист по папагалоподобни.

В последните години стотици конфискувани африкански сиви папагали (жака) са били успешно освобождавани в Камерун, Република Конго и Уганда, но проект за връщане на сиви папагали, конфискувани извън Африка към една от държавите от ареала им с цел рехабилитация и реинтродукция в природата се осъществява за първи път. Този проект действа превантивно относно бъдещ трафик на вида и в същото време възстановява този застрашен вид в историческия му ареал.

Изпълнението на проекта стана възможно благодарение на съвместните усилия на МОСВ, Зоологическа градина - София, Световния тръст за папагали, Центъра за образование за дивата природа на Уганда, природозащитните власти на Уганда и Спасителния център за шимпанзета на остров Нгамба. 

Видът, който е най-емблематичният от всички африкански папагали, е и един от най-много търгуваните видове папагали в света, което е довело до драматично намаляване и изчезване на локални популации в голяма част от историческия му ареал. В Уганда е въведена забрана на улавяне от природата и търговия с африкански сиви папагали, като незаконните пратки подлежат на конфискация и освобождаване на конфискуваните птици.

http://www.ecomedia.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.