• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Съвместен проект на WWF и Societe Generale Експресбанк възстановява редки и застрашени видове в 10 природни парка
04.02.2013

Съвместен проект на WWF и Societe Generale Експресбанк възстановява редки и застрашени видове в 10 природни парка

Множество мащабни акции по залесяване, подготовка на почвата и изграждане на инфраструктура бяха извършени през 2012 г. в рамките на съвместен проект, изпълняван от международната природозащитна организация WWF и Societe Generale Експресбанк. Стартирал през миналата година, до края на 2013 г. проектът за възстановяване на редки и застрашени видове в 10 природни парка в България обхваща серия инициативи, съобщиха от природозащитната организация.

В това число влизат залесяване на 20 000 кв.м. с ценни дървесни видове и отглеждане на млади гори на площ от 100 000 кв.м. в Странджа по т.нар. Саарландски метод, при който се използват най-щадящите природата техники за добив на дървесина. Мащабът на активностите, предвиждани в проекта, го прави най-големия от този вид до момента в България.

Какво се случи през 2012?

През периода юли-ноември 2012 г., в Природен парк Витоша, в района на Алеко бяха залесени клекови фиданки, а в землището на село Чуйпетлово бяха залесени фиданки от бяла върба.

ПП Врачански Балкан: тъй като през пролетта на 2013 г. там предстои залесяване на черна елша, през 2012 г. беше извършена подготовка на почвата.

В Природен парк Сините камъни, в района на язовир Асеновец, беше засадена бяла върба, като целта е да се възстанови хабитат, типичен за влажните зони в Южна България.

В Природен парк Българка беше извършено възстановяване на местообитания на дъб, бук и дребнолистна липа, чиято цел е реконструкция на склоновите гори.


На територията на Природен парк Шуменско плато бяха поставени дървени огради, които предпазват ценните карстови извори, чиято защита е също част от проекта на WWF и Societe Generale Експресбанк.

На територията на Природен парк Персина, където е планирано възстановяване на площ от 3000 кв.м, през 2012 г. в блатото Песчина бяха засадени европейско четирилстниче и жълти водни лилии.

В Природен парк Рилски манастир пилотно бяха засадени два ендемични вида за региона: панчичева пищялка и рилска иглика.

В проекта, който предстои да приключи в края на годината, WWF работи в тясна връзка с администрациите на 10-те природни парка, които са част от Изпълнителна агенция по горите. До края на 2013 г. в рамките на инициативата върху площ от 7 000 кв.м. ще бъдат засадени редки и застрашени растителни видове като върба, ясен, бяла и черна топола и др. Предвижда се и възстановяването на 3000 кв. м. с характерни странджански растения като колхидски джел и тис. За две години програмата ще обхване общо над 130 000 кв. метра природни паркове.

http://www.3e-news.net

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.