• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

За първи път в България – червеноноги ветрушки успешно отгледаха малки в изкуствени гнездилки
10.09.2013

За първи път в България – червеноноги ветрушки успешно отгледаха малки в изкуствени гнездилки

Червеноногата ветрушка е дребен сокол, чиято популация рязко намаля в последните десетина години в страната ни и достигна критичния праг от 3 известни двойки през 2012 г. Това е причината видът да е включен в Червената книга на България в категория „Критично застрашен“, а с оглед намаляващата му численост в Европа, да е част от Световния Червен списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). БДЗП отдавна работи по опазването на вида, като една от основните природозащитни мерки е поставянето на изкуствени гнездилки в подходящи местообитания с цел привличане на ветрушката към загнездване.

„Към момента в страната са поставени 522 къщички в 103 подходящи биотопа. За съжаление близо 100 броя гнездилки са паднали или са разрушени след човешка намеса“, разказва Свилен Чешмеджиев – координатор по опазването на вида в България. „През 2013 г. в България установихме 5 двойки, като 4 от тях загнездиха в нашите изкуствени гнездилки, което е резултатът, към който се стремим, тъй като един от застрашаващите фактори за вида е липсата на подходящи места за гнездене. В началото на юли успешно отлетяха 8 млади птици”, допълни експертът от БДЗП.

Всички гнездящи двойки са локализирани в Югоизточна България, в Сливенска област, където миналата есен бяха поставени 50 броя изкуствени гнездилки по проект, финансиран от програма Mтeл ЕКО грант. По време на редовния мониторинг доброволците на БДЗП събраха данни както за гнездовия успех, така и за поведението и хранителната база на червеноногата ветрушка.

Поставянето на изкуствени гнездилки е подходящ метод за стабилизиране популацията на вида. Интересно е да се отбележи, че голяма част от къщичките се заемат от черношипата ветрушка (керкенез), а понякога те са дом на доста интересни видове птици като например горската ушата сова и синявицата.

Черверноногата ветрушка е прелетен вид, който прекарва зимните месеци в Африка. Дейностите по опазването на този застрашен сокол в България продължават и през следващата година. Това е пореден успех за БДЗП в спасяването на видове, които са на прага на изчезване от нашата страна. Резултатите, които дават надежда за завръщането на вида, са плод на дългогодишните усилия на организацията за опазването на застрашената птица.

За повече информация:

Свилен Чешмеджиев
БДЗП/ BirdLife България
Отговорник по опазването на вида
Тел. 0878 599 383
e-mail: svilen.cheshmedjiev@bspb.org

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.