• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Образователен природозащитен лагер „Маджарово 2013“
13.08.2013

Образователен природозащитен лагер „Маджарово 2013“

Млади природолюбители от Хасковско, Кърджалийско и Бургаско участваха в образователния природозащитен лагер „Маджарово 2013”, който се състоя в Природозащитен център „Източни Родопи” между 4 и 9 август 2013 г.

В рамките на шест дни участниците, които са с отлични резултати на регионалните кръгове на олимпиадата по орнитология, имаха възможността да се докоснат и да научат повече за биоразнообразието на Източните Родопи. Te се включиха в мониторинга на лешоядите, който се провежда в района в рамките на проект „Помощ за египетския лешояд”, обучиха се да изпълняват методиката за Мониторинг на обикновените видове птици, научиха се да разпознават земноводните и влечугите, характерни за района на Маджарово и имаха уникалната възможност да се запознаят отблизо с прилeпите, обитаващи околностите на Природозащитен център „Източни Родопи”. Експертът от РИОСВ – Хасково Владимир Трифонов им представи света на ботаниката.

Най-вълнуваща бе срещата на участниците в лагера със стадото диви коне – тарпани, които бяха заселени в района на изоставеното село Сбор, община Крумовград в рамките на българо-холандския проект „Новото тракийско злато”. Координаторът по дива природа в проекта Христо Христов ги запозна с ролята на едрите тревопасни за естественото поддържане на местообитанията и дейностите на проекта за възстановяването им в Източните Родопи.

Всяка вечер водещи експерти в различни области представяха пред любознателната публика биоразнообразието на района, усилията и постиженията за опазването му.

Всички участници се включиха с много желание и ентусиазъм в полевите дейности и в образователната програма на лагера и напуснаха царството на лешоядите с обещание да се върнат отново в това прекрасно място.

Тази година образователен природозащитен лагер „Маджарово 2013” се осъществи в рамките на проект „Популяризиране на Природозащитен център „Източни Родопи“ и повишаване на информираността относно природното наследство на Източни Родопи“ и с подкрепата на проекта „Новото тракийско злато“.

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.