• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Експерти от 7 държави обмениха опит за египетския лешояд
13.08.2013

Експерти от 7 държави обмениха опит за египетския лешояд

От 29 юли до 3 август в Източните Родопи се проведе международен обучителен семинар за полеви техники за изследване на египетските лешояди. На събитието присъстваха представители на природозащитни организации от всички Балкански страни, където свeтовно застрашеният вид все още се среща: България, Гърция, Македония, Албания и Турция. Гости на събитието бяха и експерти от Великобритания и Судан - едно от ключовите места за зимуване на Балканската популация. Целта на семинара беше да се обмени актуална информация за вида в различните Балкански страни, по пътя на миграция и местата за зимуване. В първите два дни бяха направени презентации за различните дейности по проекта: различни техники за мониторинг на гнездовите територии, охрана на гнезда, допълнително подхранване на двойки, борба с отровите в Гърция, взимане на проби, сателитно проследяване. Останалите презентации акцентираха върху състоянието на популацията на египетските лешояди на Балканите и върху трансграничното сътрудничество между страните на пътя на миграция като средство за опазване на вида.
Следващите 3 дни участниците посветиха на теренната работа. На 3 млади египетски лешояда бяха поставени сателитни предаватели. Имената, които им дадохме са Аспарух, Сание и Ибрахим. Имената са дадени на доброволци и участници в поставянето на предавателите. Сателитните предаватели дават много ценна информация за миграционните пътища на птиците, зимните им квартири, заплахите и причините за смъртност.
На трите лешоядчета с предавателите и на още пет бяха взети проби за изследване, кръв и ДНК. Участниците в семинара не само наблюдаваха процеса по вземане на проби, но и се включиха в процеса, така че да могат да повторят процедурата и в собствената си страна.
Вземането на мерки за намаляване на смъртността в една от страните по миграционния път на птиците не е достатъчно, ако има заплахи в другите страни по маршрута им. Затова международното сътрудничество е една от най-важните дейности за опазването на мигриращите птици и в частност на египетския лешояд. Обмяната но опит между организациите, работещи за опазването на египетския лешояд, идентифицирането на рисковете и минимизарането на заплахите са от критична важност в момент като сегашния, когато популацията на египетския лешояд е на ръба на оцеляването.
Следете пътя лешоядите, които маркирахме миналата година тук. Малките със сателитни предаватели ще проследяваме, след като излетят от гнездата си.
Семинарът е организиран в рамките на проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от ЕК и проект „Изграждане на капацитет за опазване на мигриращите Египетски лешояди (Neophron percnopterus) от западна Палеарктика по местата им за зимуване в Етиопия, Судан и Чад", финансиран от Програмата на Обединените нации за околна среда (UNEP).

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.