• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Конкурс Дърво с корен 2013
19.07.2013

Конкурс Дърво с корен 2013

За четвърта поредна година стартира конкурсът „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност”, който цели да достигне и докосне повече хора с истории за любими дървета, отпечатали се в живота ни - с истории от детството, спомени за запазени родове, израстването, приятелството, природата и родното място. Да ни накара да се вгледаме във величествените стволове и гъстата сянка на зеленото богатство около нас и да проявяваме повече грижа за опазването му.
Тази година номинации се приемат до 15 септември, 2013 г. за следните 4 категории в конкурса:
- Дърво с корен – водещата категория, която ще осигури преглед и грижа за дървото-победител, а то ще представи и България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2014”.
- Млад природолюбител – за дървета, номинирани от младежи, младежки групи, ученически клубове, училища или детски градини
- Дърво с бъдеще – за номинации на млади дръвчета, за които някой полага грижа и подпомага развитието им
Новото в тазгодишния конкурс е, че включва специална категория за вековни дървета на територията на София
- „Вековните дървета говорят”.
Целта й е да насочи вниманието на обществото към столетните пазители на паметта за исторически личности и събития. Също така, инициативата очаква да насочи вниманието на отговорните институции, ангажирани с опазването на вековните дървета у нас, към състоянието на дърветата и необходимостта от редовен преглед и мерки за поддръжката им. Вековните дървета са ценни не само за биоразнообразието и местообитанията. Те пазят спомен за миналото ни и събират около себе си хора и общности.
Чрез номинациите на вековни дървета от София участниците в конкурса ще спомогнат не само софиянци, но и гостите на града и всички българи да научат къде в старопрестолния град могат да посетят дървета, засадени от видни исторически личности; дървета, които са приютявали под сенките си водещи творци (напр. Славейковите дъбове в Лозенец, под които Славейков е написал някои от най-известните си произведения и където са се срещали четворката от кръга „Мисъл” – Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров, д-р Кръстев, както и Мара Белчева, Боян Пенев и други общественици).
Победителите в категориите „Млад природолюбител” и „Дърво с бъдеще” ще определи журито на конкурса. То ще излъчи и 3 вековни дърветаот София, които ще се състезават за гласовете на публиката, за да станат
победител в категория „Вековните дървета говорят”.
Журито ще посочи и 10-те най-интересни дървета с истории от цялата страна, за които всеки ще може да гласува онлайн, за да бъде избран победителят в конкурса „Дърво с корен”.
Гласуването ще се осъществи онлайн и ще се проведе от 1 октомври до 1 ноември, 2013 г., на страницата на фондация „ЕкоОбщност” – www. bepfbg.org.
Конкурсът е отворен за участници от всички възрасти и занятия – деца, младежи, възрастни. Допуска се и участие на групи по интереси, напр. клубове (вкл. професионални, младежки, ученически, др.), неформални групи и институции, организации, фирми.

http://forthenature.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.