• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Отрови в Източните Родопи
19.07.2013

Отрови в Източните Родопи

Всичко започва на 15-ти юли, когато доброволка от БДЗП - Сание минава през с. Долни Главанак и забелязва куче с пяна на устата. Реакцията й е бърза: разпитва в кръчмата хората и открива, че пострадалото каракачанското куче е местно. Признаците на отравяне са очевидни - повръщане, диария и силно запенена уста и имат фатален край за кучето. Веднага е подаден сигнал на 112 и е уведомена регионалната ветеринарна служба в Маджарово. След организираното търсене (на същия и следващия ден) от доброволци и местни хора са открити още една лисица и 4 кучета – три от които са кангали. Всички животни споделят съдбата на овчарката от предния ден и са намерени в радиус от 150 метра от първоначалния инцидент. Мъртвите животни са загробени с цел да се предотвратят други смъртни случаи в района. Взет е материал за анализ, които ще бъде изпратен до Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология в София. Инцидентът е изключително неприятен не само заради умрелите животни, но и поради опасността, която те представляват за лешоядите в региона, които са естествени санитари в природата и унищожаването на трупове, които пренасят болести и зарази, е техен начин на живот. Изкуствените отрови и химикали, които хората използват са опасни и често смъртоносни за всички живи същества. Достатъчно е да си припомним за стотиците инциденти с гъбари и семействата им, които са събирали гъби на места, в които е била поставена отрова. Точно поради тези случаи закона преследва виновниците с цялата си строгост съгласно чл.325 Б от Наказателния кодекс.

БДЗП сърдечно благодари за бързата реакция на доброволците, местните жители от селото и най-вече на д-р Неделина Ванева, главен инспектор по здравеопазване на животните в град Маджарово за оказаното съдействие!

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.