• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Египетски лешояд от Източните Родопи се засели в Северна България
17.06.2013

Египетски лешояд от Източните Родопи се засели в Северна България

Наскоро, на сайта на проекта "Помощ за египетския лешояд" (LIFE10 NAT/BG/000152), екипът, работещ с вида, публикува информация за птица със зелен пръстен на левия крак, която сформира двойка в Северна България. На този етап не беше възможно да кажем нищо друго освен, че пицата е от поколение 2008 г., тъй като не можехме да разчетем кода на пръстена. Благодарение на фотографските умения и усърдието на един от най-опитните ни сътрудници - Димитър Неделчев, който с много грижа охранява и подхранва съответната двойка египетски лешояди, успяхме да се сдобием с детайлна снимка на птицата. Оказва се, че този лешояд е стар наш познайник, носещ пръстен с код B28. Всичко започна в началото на юни, пет години назад във времето. Пропукващата се черупка на кафеникавото яйце и първата глътка въздух отбелязаха началото на нов живот. В сърцето на Източни Родопи, в уютна скална ниша, застлана с мека и топла вълна на бял свят се появи малко египетско лешоядче. Това е по-голямото от двете малки, с които щастливите родители се сдобиха през онази година - героят в нашата история. Два месеца по-късно екип на БДЗП постави цветни и метални пръстени на двете малки, пожелавайки им сила и успех. Един от пръстените е с номер B28. През септември същата година младият и неопитен египетски лешояд напусна родните земи и потегли на първото си голямо приключение – миграцията. Тук губим следите му, но само, за да се срещнем отново три години по-късно. През май 2011 г. получихме сигнал за египетски лешояд в тежко състояние. Оказа се, че това е именно B28. Местни хора от с. Листец (Област Силистра) са открили лешояда със симптоми на тежко хранително отравяне. Благодарение на бързата и адекватна намеса на екипа на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани състоянието на лешояда е стабилизирано. След двумесечно възстановяване B28 отново полетя над родните Източни Родопи. Само броени дни по-късно я наблюдавахме да се храни заедно с други египетски и белоглави лешояди, което ни даде още по-силни надежди за нейното оцеляване. Ето, че две години по-късно тя не само е оцеляла, но и успешно сформира двойка и загнезди на цели 230 км от родното си гнездо. Нейният партньор е овдовял мъжки, който миналата година загуби съпругата си при неизяснени обстоятелства. Новообразуваната двойка успя да замъти, но за съжаление, люпилото се провали - това е нормално за все още неопитните птици, които стъпват за първи път към размножаване каквато е B28.
Фактът, че индивиди от основната популация в Източните Родопи, където числеността е сравнително стабилна, са склонни да запълнят двойки в Северна България, където числеността на вида продължава да спада от година на година, вдъхва нова надежда на екипа.
Пожелаваме дълъг и щастлив живот на новата двойка!

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.