• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Фестивалът на традиционните местни продукти и царския орел в Тополовград събра изтъкнати гости от страната и чужбина
26.09.2014

Фестивалът на традиционните местни продукти и царския орел в Тополовград събра изтъкнати гости от страната и чужбина

За втора поредна година Община Тополовград и БДЗП организираха Фестивала на традиционните местни продукти и царския орел в гр. Тополовград. Тази година събитието се проведе на 20 септември в градския парк и събра изтъкнати гости от страната и чужбина, десетки местни изложители на фермерски продукти и традиционни изделия и стотици посетители.

Специални гости на събитието бяха г-жа Пиа Бучела, Директор Природни ресурси в Главна дирекция Околна среда на ЕК и зам.-министърът на околната среда и водите г-н Владимир Дончев. Сред официалните лица бяха и Директорът на РИОСВ Стара Загора г-жа Мария Христова, Директорът на звено „Превантивна дейност“ в РИОСВ Хасково инж. Любомир Дайновски и изпълнителният директор на „ЕВН България“ г-н Стефан Заманов. 

Събитието бе открито от зам.-кмета на Община Тополовград  г-жа Маргарита Георгиева, която изтъкна ползите за местните хора от промоцията на региона и развитието на възможностите за екологичен туризъм и биоземеделие в рамките на земите от Натура 2000. Зам.-министърът на околната среда и водите г-н Владимир Дончев заяви в словото си, че работата на БДЗП съвместно с местната общност за опазване на царския орел е един от малкото успешни примери за ефективно сътрудничество с бизнеса и добро партньорство с местната общност, носещо и икономически ползи за региона.

Представителят на Европейската комисия г-жа Пиа Бучела изрази задоволството си от ефективното партньорство на централната, местната власт, бизнеса и неправителствените организации. Тя връчи на БДЗП Наградата Натура 2000 за работата по опазване на царския орел в района на Сакар. Отличието се връчва от Европейската комисия за първи път и БДЗП спечели приза в категорията „Природозащита“, където имаше най-много претенденти за наградата. Г-жа Бучела изтъкна, че проектите, които са се борили за Наградата Натура 2000 в общо пет категории са били 163 и на журито от Европейската комисия е било изключително трудно да избере победителите. Това още веднъж показва колко ценна е наградата, която беше връчена на БДЗП и която е висока оценка и за участието на местната общности и за природозащитата в България. 

Целта на Фестивалът на традиционните местни продукти и царския орел е да даде възможност на фермерите от Сакар да представят своята продукция – плодове и зеленчуци, млечни продукти, традиционни ястия, консерви от плодове и зеленчуци, вино, мед, билки и др. Посетителите на фестивала имаха възможност  да дегустират домашните продукти и ястия и да си закупят чиста и качествена храна с добавена стойност – подпомагаща опазването на царския орел. Устойчивото управление на пасищата и ливадите е ключово за оцеляването на световно застрашения царски орел и на много други видове.

По време на Фестивала бе представена и богата фолклорна програма от самодейни състави от района на Сакар. Събитието приключи с връчването на награди на най-добрите изложители в категориите „Най-вкусно традиционно ястие“, „Най-атрактивен щанд“,„Най-вкусна консерва от домашни плодове и зеленчуци“ както и на две специални награди.

http://bspb.org/bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.