• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Лешоядите в Европа и Африка на път да изчезнат в рамките на нашия живот
06.09.2014

Лешоядите в Европа и Африка на път да изчезнат в рамките на нашия живот

Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата. Това обяви най-голямата природозащитна партньорска организация в света –  BirdLife International днес, на Международния ден на лешоядите. В опит да се спре тази тенденция в Европа и Африка, организацията е стартирала глобална кампания за привличане на общественото внимание и подкрепа.

В Европа и Африка лешоядите са изправени пред редица заплахи. Една от тях е ветеринарният препарат Диклофенак, унищожил в рамките на едно десетилетие 99% от популациите на лешоядите в Индия, Пакистан и Непал. Скоростта на този спад в числеността е шокиращ - по-голяма е от скоростта в спада на популациите на който и да е друг вид птица, включително и Додо.

Диклофенак се продава свободно в редица европейски страни, като Италия и Испания, където обитават ключова част от популациите на орли и лешояди в Европа.  В България употребата на Диклофенак не е лицензирана, но друг също толкова опасен препарат – Кетопрофен, свободно се използва във ветеринарно-медицинската практика в страната, заявиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – част от BirdLife International за България.

В същото време лешоядите в Африка са изправени пред нарастващи заплахи от отравяния, загуба на местообитания, сблъсъци с опасни електрически линии и не на последно място – нелегалната търговия с части от телата им, използвани в традиционната медицина и за магически церемонии и ритуали. Пример за такъв случай е египетски лешояд с поставен сателитен предавател по LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“, убит от традиционен ловец на лешояди в Нигер.

Три от всеки четири вида лешояди в Европа са световно застрашени или почти застрашени от изчезване според Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Ако основните заплахи не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот, акцентираха от BirdLife.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 27-ма поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетен през настоящата година максимум за България от 70 двойки.

Целта на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ е да предотврати изчезването на египетския лешояд в България и Гърция. Това лято в страната ни гнездят 24 двойки, като 18 от тях успешно отгледаха 26 малки.

Всеки може да подкрепи усилията на BirdLife International в борбата за спасяването на лешоядите от изчезване, като подкрепи кампанията за набиране на средства или се присъедини към петицията за забранана ветеринарно-медицинската употреба на диклофенак и други вредни за дивата фауна ветеринарно-медицински продукти в Европа.

http://www.lifeneophron.eu/bg/index.html

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.