• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Единствените брадати лешояди у нас сформираха двойка
04.02.2015

Единствените брадати лешояди у нас сформираха двойка

Двата брадати лешояди в Спасителния център за диви животни са единствените представители на вида си в България. Тези величествени птици са изчезнали от страната около 60те години на миналия век, основно заради незаконен отстрел и отравяне.

Ето че през 2015та година, след осем дълги години очакване, най-накрая виждаме реален резултат - сформиране на размножаваща се двойка, която, надяваме се, някой ден ще отгледа и малко!
Историята на нашата двойка започва през 2007 г., когато Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора получи два млади лешояда, изпратени от д-р Ханс Фрей специализирания размножителен център Ричард Фауст в Австрия. Нашата женска е със смесен произход - четвърт гъркиня (от популацията на вида на остров Крит) и три-четвърти азиатка, докато мъжкият е с изцяло азиатска кръв. Европейската жилка прави нашата женска много ценна от генетична гледна точка и бе изключително важно да успеем да продължим рода й. За нещастие брадатите лешояди са много капризни и придирчиви към своите партньори, а на всичкото отгоре достигат полова зрялост и започват да се размножават в плен едва след седмата или осмата си година. Първият кавалер на нашата женска за съжаление умря само месец след пристигането си от гъбично заболяване - аспергилоза. Това допълнително усложни нашата задача. На следващата година, през 2008 г., екипът на Центъра Ричард Фауст (Австрия) ни изпрати втори мъжки, година по-възрастен от нашата взискателна женска. С напредването на годините, мъжкият започна да показва някакъв интерес към своята дама. Тя обаче посрещаше всеки опит за ухажване с острия си клюн и нещастният ни мъжки се раздели с не едно и две пера.
Миналата година, след посещение на д-р Алекс Йопис от Фондацията за опазване на лешоядите, екипът на Спасителния център направи основен ремонт на волиерата, за да подобри условията на отглеждане на птиците. Ето че резултатите не закъсняха - тази година за първи път женската позволи на мъжкия да я покрие. Освен това, двете птици усилено обзавеждат своето гнездо, макар че женската често не е съгласна с подредбата на съпруга си, какво да ги правиш, жени :)

Това е изключителен успех, който очакваме с надежда вече осем години. Бихме искали сърдечно да благодарим на всички колеги от ЕАЗА и VCF, за тяхното доверие, помощ и подкрепа и най-вече на д-р Ханс Фрей и д-р Алекс Йопис!

Зелени Балкани работи от самото си създаване за да подобри условията и помогне завръщането на брадатите лешояди, като нашите усилия са мотивирани от огромните успехи, постигнати в Алпите. Там брадатите лешояди са възстановени благодарение на размножаване в плен и съгласувано освобождаване, което продължава вече близо 20 години. Размножаването се осъществява в рамките на програмата за редки видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, в момента координирана от Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).

Очакваме с трепет и нетърпение и следващите стъпки към завръщането на брадатия лешояд в България!

За повече информация:
Елена Кметова
ръководител на проект Завръщане на лешоядите в България
тел: 0885 219 557; ekmetova@greenbalkans.org

Христина Клисурова - Ветеринарен лекар
Спасителен център за диви животни
e-mail: hhristova@greenbalkans.org; моб. тел.: 0886570053

http://www.greenbalkans.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.