• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Да ти звънне лешояд от... Йордания!
04.11.2014

Да ти звънне лешояд от... Йордания!

Всичко започна с едно неразбираемо телефонно обаждане на странен език, като единственото, което се разбираше, бе „Джордан, джордан!” (Йордания, Йордания!). Единственото обяснение за подобно необичайно обаждане бе, че всички лешояди, освободени в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 , носят специални крилни марки, на вътрешната страна на която е изписан български телефонен номер.

Така започна историята на К8А, а как завършва, може би никога няма да разберем!

На 9ти октомври, екипът на проекта получи необяснимото обаждане. След като се досетихме за какво може би става въпрос, започнахме да търсим някой, който да ни помогне да установим контакт. На нашият зов за помощ се отзоваха дори от Транзитния център за бежанци в село Пъстрогор. Изпратихме съобщения на английски и арабски и едновременно с това се свързахме с колеги от Израел, които реагираха мигновено и ни насочиха към други колеги, директно в Йордания. Оттам прозвъниха и в крайна сметка разбрахме, че собственикът на телефона е бедуин, който е уловил с мрежа белоглав лешояд в пустинята, в района на Джахания, Джафир, източна Йордания. Уплашен от въпросите, човекът спря да отговаря на въпросите и не успяхме да разберем коя точно е птицата. Благодарение на колегите ни от Кралското дружество за опазване на природата Йордан, местната полиция успя да открие бедуина и така разбрахме, че уловеният лешояд е К8А. Ловецът е предал на полицаите свалените крилометки и пръстени, като е казал, че е освободил птицата. Това е първото документирано посещение на белоглав лешояд, пуснат в България, до Йордания.

К8А е млад мъжки белоглав лешояд, уловен в Кадис, Испания, изтощен и дехидратиран. След успешно лечение е изпратен в България през ноември 2013 г., за да стане част от Завръщането на лешоядите в България LIFЕ08 NAT/BG/278. Тук получава своите крилни марки и пръстени и е настанен във волиерата за адаптация на лешояди над Сливен през март 2014 г. Освободен е през септември, като още на следващия ден е намерен от туристи в усойно и напълно неподходящо речно дере, но успява да излети и да намери площадката за подхранванеи останалите лешояди. Уловен е от фотокапана, заложен на площадката около средата на септември и оттогава следите му се губят.

Тази история е един невероятен разказ за международното сътрудничество и взаимопомощ, когато става въпрос за опазването на редки и защитени видове. За това, как хора от всякакви националности си подават ръка и реагират светкавично, изключително ефективно и адекватно при нужда.
Радваме се да работим в сфера, в която политическите граници нямат значение и общите усилия се увенчават с успех!

Сърдечно благодарим на всички колеги, които ни помогнаха да разплетем този възел - Охад Хатзофе, Ноам Вайс, Хасанат Юсиф, Симоне Райнерт, абу Рашид, Нашат Хамидан. 

За повече информация:
Елена Кметова
ръководител на проект Завръщане на лешоядите в България
тел: 0885 219 557; ekmetova@greenbalkans.org

http://www.greenbalkans.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.