• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Птица-робот ще брани самолетите от вредители.
22.10.2014

Птица-робот ще брани самолетите от вредители.

Екип холандски инженери и дизайнери представил птица-робот, който напълно наподобява хищна птица. Роботът не само изглежда като природния си прототип, но и абсолютно повтаря навиците и маневрите по време на полет. По думите на специалистите разработили проекта, машината била създадена с напълно нестандартна цел.

Наречените от създателите си робораптори Robirds, ще работят в товарните отделения на пътническите и други граждански самолети. Оттам те ще гонят случайно влетелите птици, които могат да нанесат вреди на превозваните хранителни култури или дори да пренесат опасни вируси и други патогени. За да може неканените гости възможно по-скоро да напуснат пределите на въздухоплавателното средство, роборапторът ще бъде опасен хищник и ще прогонва пернатите.

Разработката принадлежи на екип инженери, работещи под ръководството на Нико Ниенхьойс (Nico Nijenhuis) от компанията Clear Flight Solutions. Роботите са напълно дистанционно управляеми и много реалистични: по време на полета те махат с крила точно като живи пернати, което ги прави напълно сходни с истинските.

По думите на разработчиците, имитацията на хищни птици дава множество предимства. Роборапторите могат да бъдат пускани не само в товарните отделения на самолети, но и на места за отглеждане на селскостопански култури и други точки, от които е необходимо да бъдат прогонени птиците-вредители.

„Виждайки отдалече обект с поведение на хищник, птиците ще се поддадат на естествения си инстинкт за самосъхранение и ще напуснат местността, казва Ниенхьойс, като подчертава, че този метод за спасяване от вредители се явява най-хуманния и близък до природата.

Ако все пак има прекалено настоятелни птици, които не искат да напуснат местността, то посредством дистанционно управление робораптора може да бъде накаран да изплаши конкретния обект. В крайна сметка, разработчиците се надяват, че птиците ще схванат, че не си струва влизането в определени зони, доколкото там има „хищник”.

В природата има маса примери, когато животните са напускали своя хабитат, заради нанасянето на обитател, който стои по-високо от тях в хранителната верига.

Дължината на прототипа на Robird  е 58 см, а размаха на крилете – 120 см. При оптимални условия роботът развива скорост до 80 км/ час. В състояние е да прогони практически всяка птица с тегло до 3 кг. При създаването на модела Ниенхьойс и колегите му взели за прототип сокол, а в момента работят и над други модели.

Най-впечатляващ ще бъде моделът на робо-орелът. При дължина на тялото почти два пъти тази на сокола и размах на крилете 220 см този робот ще може да се справи практически с всяка птица и най-вече изплаши някои хора.

В момента разработчиците работят върху системата за контрол на грешките. На този етап дистанционните операции не са на най-високото си ниво, но в бъдеще инженерите планират да осигурят на своя робораптор пълна автономност на движенията. По-нататъшното партньорство на компанията с технически и бизнес партньори ще продължи през 2015 г.

http://www.fbr.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.