• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Съдят англичанин обирал гнезда на редки птици.
22.10.2014

Съдят англичанин обирал гнезда на редки птици.

Бургаския окръжен съд ще гледа днес дело срещу британски гражданин, за който бе разкрито, че е ограбвал гнезда на редки и застрашени птици и е взимал яйцата им за своята лична колекция. Странното хоби е почти непознато у нас, но е разпространено във Великобритания, където се преследва строго от закона, тъй като води до унищожаване на популациите на изчезващи птици. Това е първият подобен случай, разкрит в България. Голямото престъпление срещу дивата природа е разкрито, благодарение на помощта, оказана от Българското дружество за защита на птиците и Кралското дружество за защита на птиците от Великобритания. Претърсен е апартамент на британски гражданин, който живее в Бургас. При обиска са открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони, Открити са и екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника, и дневници с информация.

Специално за случая в Бургас пристигна г-н Гай Шорок, дългогодишен служител на британската полиция и понастоящем завеждащ отдела „Престъпления срещу птици” на RSPB, откъдето първоначално се получи информация за бракониера. След това информацията е предадена през британската полиция на българската полиция.

„Образувано е досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс. Извършени са процесуални действия като в хода на претърсването са установени и иззети веществени доказателства, сочещи престъпната дейност на лицето. В момента се осъществяват още процесуални следствени действия и се назначават различни видове експертизи с цел цялото документиране на престъпната дейност”, каза Калоян Калоянов, заместник директор на ОД МВР - Бургас.

„Колекционирането на яйца на редки птици е специфичен вид престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове птици. Ограбването на гнездата (яйца и малки) е една от причините за неблагоприятното състояние на много видове дневни грабливи птици и за реалния риск за изчезване на някои от тях от територията на България, какъвто е случая с ловния сокол“ коментира Димитър Градинаров, който координира работата на БДЗП по проблемите на посегателствата срещу дивите птици.

Според информация на БДЗП  може да се стигне до извънсъдебно споразумение и да няма ефективна присъда, което е скандално, предвид факта, че този човек е ограбвал нашето национално природно богатство. Подобни престъпления са с не по-малък ефект от изнасянето на нашето културно-историческо наследство например, смятат природолюбителите.

http://burgasnews.com

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.