• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Европейската комисия поиска разширяване на мрежата "Натура 2000" в България.
16.10.2014

Европейската комисия поиска разширяване на мрежата

/Фотограф: Юлия Лазарова/

Европейската комисия настоя България да определи повече обекти за мрежата "Натура 2000". За това искане от Брюксел днес – в четвъртък (16 октомври), съобщават от пресцентъра на комисията, цитирани от БТА.

Комисията изпраща мотивирано становище и дава на страната ни срок от два месеца (до декември 2014 г.) да предприеме действия за разрешаване на проблема. В противен случай казусът ще бъде отнесен до съда на съюза.

Държавите от съюза са длъжни да определят най-подходящите места за защитени зони за опазването на птичите видове, гласи директивата за птиците.

Първоначално страната ни дефинира достатъчен брой такива зони – 114, но площта на шест от тях е била значително по-малка от изискваната според Списъка на орнитологично важните места, на базата на който комисията и съдът на евросъюза преценяват дали държавите са спазили задължението си по директивата.

Комисията откри процедура за нарушение срещу България точно по този случай още преди четири години – през 2008 г., и макар че много от зоните вече са в съответствие с изискванията, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона "Калиакра" – заради нея има и висящо дело пред Съда на ЕС, и в областта на Рила, където за 17 вида птици, изброени в директивата, не е предоставена достатъчна защита.

"Това писмо се чака от доста време както от страна на Министерството на околната среда и водите, така и от обществеността. В случая става дума за зоната за птиците, но трябва да сме наясно, че комисията неколкократно е изисквала от България и предложение по директивата за хабитатите. И може би до няколко месеца ще има още едно писмо за Рила", коментира за "Дневник" действията на ЕК Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие" – една от природозащитните организации, които периодично поставят на дневен ред този отлаган от страна на управляващите въпрос.

Той изрази и недоумение защо трябва да чакаме Европейската комисия да ни каже нещо, което е очевидно ясно. "Министърът на екологията трябва да може да си върши работата и без комисията да му нарежда за всяка стъпка!"

В тази връзка той подчерта, че няма разлика във вижданията на учени и природозащитници за границите на "Рила буфер", както твърди МОСВ. "Има разлики между вижданията на директора на Национална служба за защита на природата Михаил Михайлов и учени и природозащитници", каза още Аврамов.

http://www.dnevnik.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.