• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Добър размножителен сезон за птиците в Атанасовско езеро
07.07.2015

Добър размножителен сезон за птиците в Атанасовско езеро

Мониторингът на птиците в Бургаските езера, който се извършва от експертите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) вече използва мобилното приложение SmartBirds Pro за професионално събиране на полева биологична информация. Приложението, разработено от БДЗП облекчава и значително ускорява събирането на научни данни и техния анализ и прави наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието.

Електронният дневник, който може да се ползва на таблет или телефон позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час, поведение на птиците и не на последно място бързо експортиране в базата данни на БДЗП.

Събраните  по време на юлския мониторинг данни показват, че размножителният сезон за птиците тази година е много добър. Валежите през пролетта не са нанесли сериозни щети върху гнездовите колонии в Атанасовско езеро и те имат висока успеваемост и десетки излюпени малки.
Особено успешни са двата насипни острова в Южни солници, единият от които бе построен по време на последната младежка бригада в езерото. След изключително неблагоприятния гнездови сезон през 2014, когато силните дъждове нанесоха огромни щети, тази година на двата действащи острова загнездиха общо 200 двойки речни рибарки и единични двойки саблеклюни и кокилобегачи.

Валежите не са причинили значителни щети на колонията и на двата острова в момента има няколкостотин вече добре оперени малки, които до седмица-две успешно ще отлетят. Видяно е едно малко, което вече е успяло да отлети от островите. Наблюдавани са и първите семейства с малки на саблеклюни и морски дъждосвирци.

В основната колония в Северната част на Атанасовско езеро са установени близо 600 двойки саблеклюни, като някои вече имат малки. Събрани бяха и данни за загуби от наземни хищници, които са сравнително ограничени в сравнение с предни години, за което допринася и изградената от доброволците на БДЗП защитна система по-рано тази пролет.

Мониторингът на птиците в Атанасовско езеро се осъществява от БДЗП, в рамките на проект „Солта на живота“, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД и се финансира от Програма LIFE+ на Европейската комисия.

http://www.burgasnews.com/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.