• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

В деня на Дунав 50 000 нови чиги плуват в реката
30.06.2015

В деня на Дунав 50 000 нови чиги плуват в реката

29 юни е международния ден на Дунав и искаме да ви разкажем за най-древните му обитатели – есетрите. Програмата на WWF за опазването на тези видове на 200 млн. години достигна своята кулминация през юни, когато приключи разселването на 51 183 малки чиги.

През ноември миналата година, на акваторията на природен парк „Персина“, пуснахме над 11 хиляди чиги. Тази година продължихме с останалите 40 000 край Лом и Ветрен и така покрихме горната, средната и долната част на реката.

Чигите са отгледани в близки до естествените условия и всяка е маркирана с уникална марка, която ще позволи да разберем след време да ги разпознаем. Правим и изследвания на местата на размножаване на есетрите – за три години нашите експерти натрупаха 420 дни теренна работа в търсене на малки есетри и оплодени яйца. Два екипа изпробваха различни методики за улов на оплодени яйца и на малки рибки. Точно преди една година, хванахме Апостол – новоизлюпена морунка, която се появи в мрежите на екипа при последното пускане за деня на връх деня на Дунав.

Предизвикателствата пред опазването и отглеждането на застрашени видове понякога са непредвидими. Температурата на Дунав например – 2013 година беше най-студената за последните 100 години, а 2014г. – най-топлата.

„Срещнахме неочаквани трудности по време на производството на есетрите, още от самото начало. Много трудно намерихме кой да произведе рибите – наложи се да пуснем тръжната процедура на два пъти. След това имахме проблеми със самите риби – не успяхме да произведем пъструги. Но всичко беше полезен опит и успяхме да постигнем най-важното – да тестваме и установим работеща методиката. Вече знаем какво е необходимо и се надяваме държавата да поеме щафетата с по-мащабни и редовни разселвания, за да се подпомогне възстановяването на видовете“, обясни Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.

Направихме и оценка на законодателството за есетрите. „Планът за действие за опазване на есетровите риби изтече в края на 2014 година. Ние направихме препоръки за неговото продължение и се надяваме скоро те да бъдат разгледани и да се приеме нов, адекватен план за действие“, коментира г-жа Кавръкова.

Всичките ни усилия биха имали малък ефект ако не въвлечем и местните общности в опазването на есетрите. През октомври 2014 г. започнахме обучения на рибари за кандидатстване по европейски програми за земеделие и рибарство. С наша помощ беше създадено рибарско сдружение в Никопол и ще продължим да го подкрепяме, особено при кандидатстването с пилотния им проект.

Включихме и рибарското сдружение във с. Ветрен в теренните изследвания за малки чиги тази година. Обучихме рибарите на методика на мониторинг на есетровите видове. Така те ще могат да се включат е една бъдеща правителствена програма за мониторинг на Дунав, каквито съществуват в редица други европейски държави, като Румъния.

Освен с рибарите се свързахме и с фермите за отглеждане на есетри, за да започнем сериозна програма за опазването на есетрите. Три ферми в България и четири в Румъния направиха първата стъпка като подписаха етичен кодекс за производителите на хайвер и есетрови продукти и така показаха своята ангажираност към опазването на дивите популации.

Всеки може да стане закрилник на есетрите в Дунав, вижте как на https://www.spasetedivatapriroda.bg/esetra

Повече информация есетрите можете да намерите на сайта на WWF и на esetri.wwf.bg Ако имате интерес към снимки от работата на WWF за есетрите, не се колебайте да се свържете с нас.

http://forthenature.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.