• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Нов маршрут предлага запознанство с птичия свят край река Велека
08.06.2015

Нов маршрут предлага запознанство с птичия свят край река Велека

Нов туристически маршрут беше представен в парк „Странджа”. Изходната му точка е село Синеморец. Маршрутът е наречен с името „Птици”. Той следва десния бряг на река Велека, която при вливането си в Черно море образува едно от най - красивите устия у нас. Група туристи бяха сред първите, преминали по маршрута. Техен водач беше главният специалист - биолог към дирекцията на парка Милен Рашков. Той разказа интересни подробности за многообразието на птиците в района и коментира най – интересните факти, свързани с техния живот. Преходът бе съчетан с екоакция за почистване на района по повод Световния ден на екологията - 5 юни.
Маршрутът предлага живописни гледки и дава възможност за наблюдение на различни видове птици. Районът, през който той преминава, е част от втория по големина в Европа миграционен път - Via Pontica.
От втората половина на февруари до средата на юни от тук, летейки към местата си за размножаване, преминават десетки хиляди птици. От втората половина на август до края на октомври пък, огромни ята прелитат отново от тук, за да се насочат към териториите, където зимуват.
Една от точките над река Велека предоставя възможност за поглед към реещите се в небето и ловуващи птици. От нея се открива гледка на голямо разстояние във всички посоки, което увеличава шансовете да се видят големи ята. Целогодишно над околните обработваеми земи, пасища и по водното огледало на реката, прелитат ловуващи птици, казват специалистите по биоразнообразие от парка. Сред най- интересните представители те посочват орелът змияр, малкият креслив орел, обикновеният мишелов, белият и черният щъркел, тръстиковият блатар, сивата и бялата чапла, кормораните, обикновената ветрушка, осоядът.
На територията на Природен парк «Странджа» са установени 283 вида птици, 105 от които са включени в Червената книга на България. Двеста петдесет и един вида са защитени на територията на цялата страна съгласно Закона за биологичното разнообразие. По време на миграция в района могат да се наблюдават 5 световно застрашени вида - малкият корморан, къдроглавият пеликан, белооката потапница, ливадният дърдавец и водното шаварче.
След като преминаха през атрактивния маршрут, туристите имаха възможност да се запознаят подробно с резултатите от изпълнението на дейностите по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”.

/Снимка: Татяна Байкушева/

http://faragency.bg/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.