• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Редки видове птици се появиха в защитената местност „Пода“
26.05.2015

Редки видове птици се появиха в защитената местност „Пода“

 Редки видове птици се появиха в защитената местност „Пода“. Това каза за Радио „Фокус”– Бургас Петър Янков, еколог-биолог в Природозащитният център „Пода“.

По неговите думи, преди два дена 12 розови фламинги са прелетяли над северната част на „Пода“ и почти са щели да кацнат. „За съжаление, една бракониерска лодка беше в залива „Форос“, където те няколко пъти кръжаха и се опитваха да кацнат, но продължиха на север. Предполагам, че са се насочили към Атанасовско езеро, където също има много благоприятни условия за тях.

Розовото фламинго не е единственият екзотичен вид, който се завръща в „Пода“. Повече от месец в непосредствена близост до центъра на БДЗП, наблюдаваме една птица, която е изчезнала като гнездяща от България още през 1995 год. Това е червеноклюната потапница, един вид патица, която е много красива, особено мъжката птица. Наблюдавахме две двойки и би било много радостна новина, ако след дни или седмици ги видим с техните малки. Това ще означава, че видът се е завърнал за гнездене след близо 20 години отсъствие“, посочи Янков.

По неговите думи, освен червеноклюната потапница има и голям брой кафявоглава потапница. От този вид има около 60 птици, от които се предполага, че около 50 двойки се размножават в защитената местност. Тази година се наблюдават и повече белооки потапници, който вид е включен в Червената книга на България и е застрашен от изчезване. „Присъствието на няколко вида потапници е много сигурна индикация, че състоянието на водите в защитената местност се е подобрило. Ако водите са замърсени и имат неблагоприятна температура или твърди замърсители, тези птици нямаше да са тук.

Птиците са отлични биоиндикатори за това каква е средата. Сега те ни показват, че средата в „Пода“ е много добра. Това вероятно се дължи на успешния проект, които БДЗП осъществи тук и в останалите влажни зони около Бургас, през периода последните 4 години. Очевидно проектът е допринесъл за екологичното подобряване на защитената местност“, допълни Янков. По неговите думи, интерес към наблюдението на птици проявяват и чужденци, и българи, като вчера е имало рекордно посещение на ученици от училища в Бургас и Айтос.

Преслава КАЗАКОВА

/Снимка: Информационна агенция "Фокус"Бургас/

http://www.focus-news.net/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.