• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Обновиха защитните системи в резерват "Атанасовско езеро" срещу наземни хищници
26.05.2015

 Обновиха защитните системи в резерват

В рамките на проект "Солта на живота", доброволци на Българско дружество за защита на птиците ремонтираха и обновиха защитните системи срещу наземни хищници в поддържан резерват "Атанасовско езеро". Мярката се прилага, за да се намали вредното въздействие на тези хищници върху гнездовите колонии на ключови видове птици в лагуната и се изпълнява от БДЗП като партньор по проекта.
Системите за пасивна защита, включващи мрежи, плашила, звукови и светлинни дразнители за хищниците се доказаха като ефективен метод за подобряване условията за гнездене и елиминиране в голяма степен на безпокойството върху птиците и увеличаване на гнездовия им успех. През миналата година прилагането на тази консервационна мярка бе в основата на успешното загнездване и отглеждане на малките на около 50 двойки дебелоклюни рибарки - вид, който не беше гнездил в Атанасовско езеро от 18 години.

Факторът "хищници", наред с наводненията е основният лимитиращ и отрицателно действащ фактор за птиците в лагуната. Те оказват влияние както с безпокойството, което причиняват на видовете, така и с прякото унищожаване на яйцата и малките или стъпкване на гнездата им. Този натиск се засилва с годините и може да доведе до пълно компрометиране на гнездовия сезон и прогонване на ключови видове птици от езерото.

Най-голямо въздействие оказват чакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава. Наред с тях допълнителна тежест имат и дивите свине, поровете и невестулките, язовците, скитащи котки и др.

Комплексният подход с прилагане на пасивни и активни мерки за намаляване на това въздействие би бил най-удачният и ефективен метод за елиминирането на въздействието на хищниците като отрицателно действащ фактор. За целта обаче е необходимо въвличане на всички заинтересовани и отговорни за опазване на биоразнообразието институции и организации - РИОСВ - Бургас, Община Бургас, НПО, ловни сдружения, граждани. Само чрез споделяне на усилията между всички, този сложен проблем може да бъде ограничен и елиминиран. Създаването на надеждна и ефективна система за мониторинг, анализ и прилагането на конкретни специфични за всеки вид хищник мерки за регулиране на числеността му могат да се случат в активно и ползотворно партньорство за постигане на общите цели!

Благодарим на всички доброволци, които се включиха с усилията и ентусиазма си и на партньорите по проект "Солта на живота" - БДЗП и "Черноморски солници" АД за помощта и съдействието при реализирането на акцията!

http://news.burgas24.bg/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.