• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

БГ Дивата Природа - сборна изложба на Варна Фото Фест (7-21 май 2015)
07.05.2015

БГ Дивата Природа - сборна изложба на Варна Фото Фест (7-21 май 2015)

Варна Фото Фест представя от 7 май фотографската изложба „БГ Дивата Природа“. Откриването е от 18,30 ч в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

БГ ДИВАТА ПРИРОДА е сборна изложба от 28 фотографии представени от седем от най – добрите снимащи дива природа фотографи на България: Богдан Боев, Христо Пешев, Николай Стайков, Веселин Граматиков, Сергей Панайотов, Радослав Цветков и Светослав Цветанов. 28 вълнуващи по различен начин със своята красота и естественост кадъра, внушаващи еднакво чувство и отношение към природата и животинския свят но България, обединени от една обща цел: "да покажат крехкостта на дивата природа, огромното и значение за нас и нуждата да бъде пазена и съхранена." Откровението и грижата на авторите към природата излиза извън рамките на фотографиите и прелива в като апел в думите им. 

ЗА АВТОРИТЕ
Богдан Боев
"Обичам да съм там в дивото и да ставам свидетел на нещата, които се случват в животинския свят. Свят, в който амбициите на нашето забързано ежедневие изглеждат абсурдни и глупави... Уайдлайфа не е просто жанр на фотографията, това е процес! Процес, свързан с познанието,  разбирането и преоткриването на истински ценните неща в живота. Контакт, изпълнен уж с мълчание, а казващ толкова много!
‎ Северните индианци имат мисъл, която гласи:
"Ако говориш със совите и змиите и те ще говорят с теб, и ще се познаете един друг. Ако не говориш с тях, няма да ги познаеш, а от това, което не познаваш, ще се страхуваш. Човек разрушава онова, от което се бои."
Чрез фотографиите си се опитвам да споделя частица от своя контакт с природата, да Ви накарам поне за миг да се пренесете там в дивото и да разговаряте с него. Този контакт прави всички ни малко по-добри, малко по-осъзнати и опитващи се да съхраним онова, на което принадлежим."

Сергей Панайотов
"Все още свързвам топлите месеци с брачния позив на Папуняка. Същия този Папуняк, който всяка пролет се обаждаше от върха на изсъхналия клон на ореха в двора ни на село. Обаждането ми се струваше толкова близко, толкова познато, но и дълбоко, мистично, от друг омагьосан свят, близък до детския ми.
Баба ми не забелязваше папуняка, не знаеше и името му, за нея беше само част от битието й, но за мен той значеше много. Свързвах го с идването на пролетта, с покарването на копривата, с босите крака в прахта, със завръщането на живота след зимните студове.

Започанах да снимам птици и природа на 15 години с 20-годишен Зенит. Всеки кадър беше приключение и ... загадка. Не знаеш дали си направил снимката, докато не я видиш. Понякога Зенит-а имаше свое мнение, различно от моето, дали да снима, или не.
Защо птици, защо природа? Защото е трудно и защото всеки кадър е предизвикателство. Заради неповторимостта на всеки момент и невъзможността да го повториш. Това е уникалният живот на природата! Същата тази природа, която ни заобикаля, а не и обръщаме внимание.
Възможноста, макар и само да се докосна до обитателите и, за момент да бъда част от живота им, ме изпълва с енергията и силата, нужни ми да бъда по-силен и по-себе си."

Светослав Цветанов
"Най-добрия начин да опознаеш себе си е да се потърсиш в дивата природа. Да се погледнеш през очите на нейните обитатели и да разбереш какво чувстват те, когато те гледат.
Уайлдлайф фотографията за мен е начин на комуникация между два паралелни свята – нашия -  човешкия, социалния и техния – животинския, дивия. И валят едни въпроси... чия реалност е по-съвършенна? А защо не е една обща? Защо се отдалечаваме все повече, докато ставаме все по-зависими? Та нали сме „по-разумни"?
Фотографията ми помага да намирам отговори, да търся и виждам красивите неща, да искам да бъда по-добър човек!
Когато не ми остава време за снимане и ежедневието ме грабне във вихъра си, започвам да сънувам вечер, че съм някъде в дивото... едни птици срещу мен летят, като истински. После се събуждам, липсва ми... някаква любов е това... дали към фотографията, или  към дивотията не знам, но дано да е завинаги."

Радослав Цветков
"Снимането на диви животни за мен е несравнимо удоволствие. Срещите и опознаването на различни видове, играта със светлината, запечатването на точния момент, връзката, която се създава с дивото,  да останеш сам със себе си и с природата,  да прекараш безбройни часове в очакване... Няма нещо, което така да освобождава и пречиства духа! Когато усетиш всичко това, не можеш да се върнеш назад. Природата остава за цял живот в кръвта ти.
Факт,  макар и не много известен е, че България е на 2-ро място по видово разнообразие на птици в Европа и е важно да съумеем да опазим богатството, което имаме."

Веселин Граматиков
„За мен фотографията на диви животни първоначално бе момент, в който мога да избягам от забързания градски живот и в същото време да посещавам места, на които можех да намеря спокойствие и уединение,  да забравя за всичко останало и просто да съзерцавам красотата на един друг свят, който живее в един друг ритъм.  Един друг свят, в който понякога изглежда ,че времето е спряло, но всъщност там времето е много ценно, един свят, в който всичко е подредено и съществува само любов. Казвам любов, защото този свят е самодостатъчен сам по себе си, там всичко се определя от прости правила, които важат за всички. Там няма завист, лъжа, омраза – онези  качества, които се отнасят изключително и само за нас самите.
  
С времето започнах да разбирам, че сама по себе си фотографията, като регистрация не ме удовлетворява и искам да покажа дивите животни в тяхната най-добра светлина и величие. Разбрах,че богатството от ситуации и емоции, които ми дава дивата природа и връзката ми с нея са толкова разнообразни, че няма да ми стигнат няколко живота, за да успея дори да зърна и усетя  част от тях.
Любопитството ми и разнообразните ми запознанства с орнитолози и хора, които се грижат за консервацията на природата около нас, ме подтикнаха към идеята, че тази фотография може да е инструмент за популизиране на дивата природа в България,  да възпитава  в любов към заобикалящия ни свят и да напомня на обществото, че света не свършва с крайната табела на града ни.“

Христо Пешев
„В моите представи за живота, нищо не е по-ценно от дивата природа.
Съвременното ежедневие, със своята забързаност, ни отдалечава постоянно от природата и с това живота ни става все по-малко интересен и пълноценен.
Със своите фотографии се опитвам да заинтригувам хората, да провокирам в тях чувства и интерес към дивия свят и природата, да ги накарам да излизат сред нея, да я почувстват, да желаят да я пазат, съхраняват  и ценят!“

Николай Стайков
„Нека снимките ми говорят сами ...“

http://www.varnafotofest.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.