• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Х-ти Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - с международно участие(16 май 2015)
07.05.2015

Х-ти Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - с международно участие(16 май 2015)

Десетото юбилейно издание на Фестивала на Белия щъркел ще бъде официално открито на 16 май /събота/ от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски.  Домакини на мероприятието са: Кметство с. Белозем, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“ и „Зелени Балкани“.


Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. Подобни събития се провеждат и в останалите 13 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.
Тази година фестивалът ще бъде с международно участие – на гости ще ни бъдат представители на Македонското и Турското Европейско село на щъркелите. Ескикараагач, Турция е част от мрежата на Европейските села на щъркелите от 2011 г, а през 2013 г. към мрежата се присъедини и Македонското село  Чешиново – Облешево.
По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да направи щъркелови сувенири в работилницата и да изгледа интересни филми за щъркелите и природата в читалището.


Какво ни очаква на фестивала в Белозем на 16 май 2015 г.:

 

 • Музикална програма - открита сцена в парка на Белия щъркел
 • Етнографска сбирка
 • Фотолов, риболов
 • Поглед в гнездото на щъркел от кулата чрез зрителна тръба и бинокли
 • Снимка с щъркеловото семейство
 • Изложение на местни продукти и кулинарни изкушения
 • Футболен мач на ветерани от Белозем и Зелени Балкани
 • Музейна сбирка на европейските села на щъркелите

Десетият фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) към Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, Народно Читалище "Просвета 1909 г.", ОУ "Гео Милев" - с. Белозем и СНЦ "Зелени Балкани". Събитието е подкрепено от: Община Раковски, Консорциум Екологичен Завод, INSAOIL - Българската петролна компания.

Изказваме благодарности на домакините при влажна зона "Кисимови дупки" - с. Белозем.


За контакти:
Снежина Костадинова, НЧ „Просвета“ , тел.: 0887931846
Анелия Павлова – Зелени Балкани – тел.: 0899269576

 


Повече информация за Мрежата от Европейски села на Белия щъркел в Европа:


1. Чигоч (Čigoć), Хърватско (1994 г.) – Чигоч има 124 жители и двойно повече щъркели, които гнездят върху покривите на характерните дървени къщи. Селото е разположено в природен парк „Лониско полие”, по поречието на р. Сава. Територията предоставя оптималните условия за живот на щъркелите – 5000 ха ливади и пасища. Чигоч е своеобразен културен център с много атракции, създадени и поддържани от местните хора.


2. Рющед (Rühstädt), Германия (1996 г.) – Рющед има 250 жители и е известно с интересната си архитектура и празника на щъркелите, който се организира от 1986 г. насам от местния „Клуб на щъркелите”. Разположено е в биосферен резерват „Речен Ландшафт Елба”, който представлява най-доброто място за щъркелите в Германия.


3. Малпартида де Касерес (Malpartida de Cáceres), Испания (1997 г.) – Районът се характеризира с традиционно земеделие и отглеждане на стари местни породи крави и овце . Щъркеловите гнезда (повече от 40) са разположени в скалите на природния феномен и археологически комплекс Баруекос. Дните на щъркела се честват всяка пролет от 1991г. насам.


4. Андрид (Andrid), Румъния (1998 г.) – Общността на Андрид се състои от 3 села с общо около 2700 жители. Повече от 35 са гнездящите двойки щъркели. В района се осъществяват редица мерки за опазване на щъркела, включително поставянето на платформи за гнездене, поддържане и възстановяване на подходящите местообитания.


5. Нагибайом (Nagybajom), Унгария (1998 г.) – Нагибайом има 3500 жители и повече от 30 щъркелови гнезда. Селото е разположено в съседство със защитена зона Боронка и национален парк „Дуна – Драва”. Нагибайом има богат културен живот, който включва и атрактивни мероприятия посветени на щъркела.


6. Мала и Велика Полана (Mala and Velika Polana), Словения (1999 г.) - В района на двете села (общо 1420 жители) има 35 щъркелови двойки. Тази част на Словения се слави с богатото си биоразнообразие и добре запазени природни територии и влажни зони край р. Мура. Фестивал на щъркела се провежда всяка година през първия уикенд на юли.


7. Пентово – Тикочин (Pentowo k. Tykocina), Полша (2001 г.) – Пентово е само една ферма в близост до с. Тикочин. В района на фермата има повече от 20 щъркелови гнезда. Тя се намира между два национални парка – „Нарва” и „Биебжа” в живописната долина на р. Нарва. Повече от 11 000 туриста посещават мястото годишно.


8. Мархег (Marchegg), Австрия (2002 г.) – Мархег е старинен малък град с 3000 жители, близо до границата със Словения. Щъркеловите гнезда са 52 и са разположени върху стари дъбове в девствена гора, обявена за резерват. В района е и обширната влажна Дунав – Марх – Тая, включена в списъка на Конвенцията от Рамсар за влажните зони със световно значение.


9. Белозем, България (2005 г.) - В Белозем (5000 жители) има около 30 двойки, като 20 от тях са на покрива на училището. Селото се намира в близост до р. Марица. Районът е известен с производството на качествени селскостопански продукти и най-вече с прочутия си ориз. Традиционният фестивал на белия щъркел се провежда през май.


10. Алтрой (Аltreu), Швейцаря (2008 г.) – Алтрой се намира в кантона Солотурн. Днес в Алтрой има 23 гнездящи двойки след огромни, дългогодишни услилия за връщнето на щъркела в Швейцаря. Успешното завръщане на вида се дължи основно на възстановяването на хабитати богати на биоразнообразие, в които щъркела може да се храни.


11. Ескикараагач (Eskikaraağaç), Турция (2011 г.)- Селото е разположено на брега на езеро Улубат, което е Рамсарско място. От години в района на се изпълняват много дейности за опазване на щъркелите, които са повече от 125 двойки. Ескикараагач има посетителски център и организира фестивал на шъркелите през май. През 2008 г. на годишната среща на Европейската мрежа от села на щъркелите, Ескикараагач е приет като партньор на мрежата.


12. Чешиново - Облешево, Македония (2013 г.) - разположено е в източна Македония в близост до река Брегалница. Районът е прочут със своите оризища, които предоставят чудесни местообитания за белите щъркели. В селото е разположено най-голямото по размери гнездо на бял щъркел в Македония.


13. Бузица, Словакия (2014 г.) - разположено е в източна Словакия, област Кошице. Районът е основно земеделски. Повечето гнезда на щъркели са разположени на стълбове от електропреносната мрежа.

Тази година предстои да се присъедини и сръбско село, така че бъдете в очакване на повече информация!

http://www.greenbalkans.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.