• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Нови успехи за Зелени Балкани – неизвестна до момента колония на белошипи ветрушки е локализирана в североизточна Гърция
30.04.2015

Нови успехи за Зелени Балкани – неизвестна до момента колония на белошипи ветрушки е локализирана в североизточна Гърция

Откритието е направено по време на целенасочени проучвания от екипа на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360, проведени на територията на южната ни съседка.

Много любопитен факт е че птиците гнездят в строго охранявано поделение на Гръцката армия, чиито представители извършиха подробна проверка на екипа по време на проучването и с изненада разбраха, че са домакини на много редките птици. Новооткритото гнездово находище е разположено на по-малко от 30 километра от границата с България и според Червената книга на Гърция в този район няма данни за гнездящи белошипи ветрушки. Предвид факта, че през последните години е налице тенденция за намаляване на числеността на ветрушките в Гърция, важността на тези неизвестни колонии е още по-голяма. От друга страна, близките до България колонии са от ключово значение за комуникацията между птиците от съществуващите гнездови находища в съседните държави и новосъздадената колония в с. Левка, част от НАТУРА 2000 зоната Сакар. Така опитните птици, произхождащи от старите колонии, могат да подпомогнат успешната адаптация на младите белошипи ветрушки освобождавани от Зелени Балкани в Сакар, като им ,,посочат“ миграционни пътища, места за зимуване и подходящи места за ловуване по време на прелета. Доказателство, че птиците от новосъздадената колония в Левка комуникират с тези от съседните държави, са многобройните вече случаи, в които белошипи ветрушки от съседните държави посещават събратята си в Модула за осовобождаване и адаптация на белошипи ветрушки в Сакар.

Целта на проекта на Зелени Балкани ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”, който се изпълнява с подкрепата на програма LIFE на Европейския Съюз, е възстановяване на гнезденето на редките птици в България. През последните няколко десетилетия липсваха безспорни данни, че соколчетата от този вид се размножават у нас, но все още техни колонии се срещат в съседни на България държави като Гърция, Турция и БЮРМ. Експертите от Зелени Балкани събират информация за биологичните и екологичните особености на тези птици от съседните ни държави, с цел да се подпомогне процеса на възстановяването на белошипите ветрушки като гнездящи у нас. В тази връзка, проучванията за наличието и числеността на колонии на белошипи ветуршки в съседните държави, особено в близост да границите на България, Турция и Гърция, са от изключителна важност за природозащитниците.


За допълнителна информация:
Градимир Градев - Зелени Балкани
Ръководител на проект
,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360
моб. тел.: 0885 609289, е-mail : ggradev@greenbalkans.org

http://greenbalkans.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.