• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

EVN България стартира техническите дейности по проекта “Живот за царския орел”
18.04.2015

EVN България стартира техническите дейности по проекта “Живот за царския орел”

EVN България Електроразпределение стартира техническите дейности от първия обект на проекта “Живот за царския орел” (Life for safe grid). Целта на проекта е опазване популацията на застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

Символичният старт беше даден на 16.04.2015 г. на територията на една от специално защитените зони (СЗЗ) от мрежата НАТУРА 2000 – СЗЗ „Сакар“, в района на община Харманли. Техническите дейности стартираха на терен, в присъствието на г-н Михаил Лисков, кмет на Община Харманли, г-жа Милена Рангелова, зам.-областен управител на Област Хасково, представители на РИОСВ Хасково и на БДЗП. От страна на EVN България Електроразпределение присъстваха г-н Роналд Брехелмахер, председател на Съвета на директорите и г-н Костадин Величков, изпълнителен член на Съвета на директорите.

Началото на проекта включваше демонстрация по монтаж на т. нар. “кацалки“ за птици по въздушен електропровод 20 киловолта (kV) „Българин“. Te се монтират за пръв път в България. Чрез всяка “кацалкa” се осигурява по-високо място за кацане за птиците и така те могат да кацат на безопасно разстояние от електрическия стълб, което ги предпазва от тоководещите елементи.
Освен това първият обект от проекта обхваща изграждане на т. нар. ПАС система на територията на община Харманли с дължина 15 км, а общата дължина на ПАС проводниците е 45 км. ПАС системата е един от най-съвременните методи за обезопасяване на електропроводи. Тя представлява нови изолирани проводници по цялата дължина на електропровода. По този начин изцяло се премахва рискът от токови удари, причинени от едновременен контакт на птици с проводници под напрежение и заземени части на поддържащите стълбове.  С въвеждането на ПАС системата значително намалява и риска от сблъсък на летящи птици с въздушните проводници, тъй като новите проводници са по-видими и лесни за избягване.

От друга страна ПАС системата осигурява защита срещу обледяване на проводниците през зимните месеци и гарантира сигурност на доставките с електроенергия за клиентите в района.

Общата стойност на инвестицията по първия етап от проекта е близо 388 000 лв. Проектът на EVN България Електроразпределение беше одобрен от Европейската комисия през месец юли 2013 г. С това EVN България Електроразпределение стана първата инфраструктурна компания в страната, която реализира проект с финансиране по програмата LIFE+ на Европейската комисия. Проектът беше официално представен и стартиран през октомври 2013 г. Разработен е в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). В рамките на проекта ЕVN България Електроразпределение ще изпълни следните мерки:
Кабелиране (вкарване под земята) на въздушни електропроводи с обща дължина 45 км на територията на общините Елхово и Тополовград

Изграждане на ПАС система на територията на община Харманли с дължина 15 км, а общата дължина на ПАС проводниците е 45 км.

Поставяне на защитни изолации за защита на птици при общо 2740 стълба от мрежата.

Общата стойност на проекта е близо 4 млн. евро, като дейностите ще се изпълнят за срок от 5 години от 2013 г. до 2018 г.
Царският орел е защитен вид включен в Червената книга и в списъка на глобално застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). В България са регистрирани общо 26 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар и Западна Странджа, които са част от лицензионната територия на EVN България.

Информация за проeкта е налична на www.lifeforsafegrid.bg или чрез банер от страницата на EVN България – www.evn.bg

За дейностите на БДЗП по опазване на царския орел можете да научите повече на сайта www.saveraptors.org и на www.birds.bg

/снимка: Димитър Градинаров/

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.