• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Нова научна публикация разкрива интересни факти за миграцията на египетските лешояди от Балканите
14.04.2015

Нова научна публикация разкрива интересни факти за миграцията на египетските лешояди от Балканите

Знаете ли, че при първата си миграция младите египетски лешояди изминават средно по 5275 км, летят в продължение на 35 дни със средна скорост 172 км на ден, като при определени метеорологични условия могат да развият над 80 км/ч и да прелетят над 500 км за един ден? Ето такива интересни факти разкриват сателитните предаватели, поставени на 19 млади египетски лешояди от България, Гърция, Македония и Албания между 2010 и 2014 г., за да се оцени преживяемостта им и да се определят важните места за миграция и зимуване.

За жалост се оказва, че по време на първата си миграция младите лешояди от Балканите имат много висока смъртност - 25%. Съществена част от птиците загиват поради лоша навигация, опитвайки се да стигнат до Африка, пресичайки Средиземно море. Това са основно птици, произхождащи от западната част на Балканския полуостров – Гърция, Македония и Албания, като само 1 от 10 млади лешояди успя да премине успешно естествената бариера от 250 км открити води между о. Крит и Северна Африка (вероятно поради по-силен попътен вятър). Предполагаме, че в намаляваща популация с малко възрастни птици, все по-голяма част млади птици мигрира без да бъде водена от свои по-опитни „събратя“ по сигурен път на миграция, което води до висока смъртност. За сметка на това, всички маркирани млади птици, мигриращи по суша (през Турция и Близкия Изток) успяват да достигнат успешно до зимните си квартири на Черния континент.

Младите египетски лешояди, които оцеляват по време на пътуването, зимуват в просторен район на територията на Сахел и Източна Африка, където имат голям диапазон на придвижване (територията, на която зимува всеки отделен индивид варира между 5000 и 90 000 кв. км), но основно се придържат към средна надморска височина в савани, обработваеми земи и пустини.

Въпреки че са преодолели много заплахи по пътя до Африка, младите египетски лешояди не са в безопасност по местата за зимуване. Две птици бяха застреляни в Африка, което показва, колко голямо предизвикателство е всъщност ефективното опазване на вида. Опасностите за египетските лешояди по пътя им на миграция са много и както предвид широкото разпространение на вида, така и заплахите за него, прилагането на успешни природозащитни дейности в Африка изисква дългосрочни инвестиции. В близък план препоръчваме усилията за опазването на вида да бъдат насочени към местата за тесен фронт на миграция в Турция и Близкия Изток, и известните места на струпване в ареала за зимуване в Африка.

Ето такива и други интересни факти можете да научите от новата научна статия, разработена в рамките на LIFE+ проекта "Помощ за египетския лешояд" и публикувана в орнитологичното списание Ibis. Статията в PDF можете да изтеглите оттук.
 

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.