• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Малки белочели гъски са наблюдавани край Бургас
12.03.2015

Малки белочели гъски са наблюдавани край Бургас

След голямото наводнение в началото на февруари, Атанасовско езеро бавно се нормализира, а чрез помпите на Черноморски солници АД, водите се отвеждат в морето и нивото е спаднало вече с 50 см. Все още е трудно да се установи размера на щетите, защото части от езерото са недостъпни, но в първите дни на месец март, екипът от БДЗП, който следи състоянието на птиците и ефекта от дейностите на LIFE+ проект „Солта на живота“, успя да премине по някои от дигите и да установи част от разрушенията. Но освен това успя да направи и едно изключително интересно наблюдение на  4 малки белочели гъски (Anser erythropus) в езерото - 2 възрастни и 2 млади птици, плуващи във водата, заедно в смесено ято с около 150 големи белочели  и 4 червеногуши гъски. Tова е най-голямата численост за този вид, наблюдавана в Атанасовско езеро.


Малката белочела гъска е един от най-редките и застрашени видове птици, които се срещат у нас. Поради голямата прилика с по-честия и масов вид - голямата белочела гъска, както и поради ниската си численост, това е един от видовете с много малко наблюдения в страната, но и един от най-уязвимите, най-вече заради ловния натиск. Поради факта, че много трудно се различава от голямата белочела гъска, с която лети в ято, особено при лоши атмосферни условия и използвания неселективен метод за лов (сачми), тя може да стане жертва при ловуване. През ловните дни, когато гъските се хранят в нивите, присъствието на ловци ги плаши и ги кара често да излитат. По този начин гъските не могат да си набавят необходимата енергия, която ще им послужи за обратния полет до местата за гнездене.


От 2011 г. БДЗП участва като партньор в LIFE+ проект „Опазване на Феноскандинавската популация на  малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой и зимуване по европейския миграционен път“ (LIFE 10 NAT/GR/000638). Целта на проекта е да приложи спешни конкретни природозащитни действия в местата за зимуване и престой на Феноскандинавската популация на малката белочела гъска (LWfG) в югоизточна Европа за да се спре настоящото тревожно намаляване на популацията й.

Част от дейностите по проекта включват и повишаване на потенциала сред специалисти по водолюбивите птици за разпознаване на вида и прилагане на методики за мониторинга му. В тази връзка, екипът, извършил наблюдението и докладващ редовно за присъствието на вида в района на Бургас, премина едноседмично обучение в Унгария през 2013 г. Повишеното внимание и натрупаният опит в разпознаването на тези птици доведе до зачестяване на наблюденията им и направи Атанасовско езеро една от зоните с най-много наблюдения на вида в страната. На 18 февруари тази година отново са наблюдавани 2 птици (1 възрастна  и 1 млада), пасящи в нива в Натура зоната Атанасовско езеро.

През 2015 г. полевият екип при целенасочени действия и мониторинг в рамките на проект „Опазване на малката белочела гъска“ (LIFE 10 NAT/GR/000638) и като част от редовния мониторинг по проект „СОЛТА НА ЖИВОТА” (LIFE11 NAT/BG/000362) е наблюдавал общо 9 малки белочели гъски в едно от най-подходящите местообитания на вида в България – Бургаският езерен комплекс.

За повече информация:

Добромир Добрев
Координатор проект „Опазване на малката белочела гъска“ в България
Българско дружество за защита на птиците

Радостина Ценова
Отоговорник връзки с обществеността към проект „Солта на живота“
Българска фондация биоразнообразие

/снимка: © Владимир Младенов/

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.