• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Проведе се експертна работна среща ,Обезопасяване на рискови за птиците елементи от електроразпределителната мрежа в България
27.02.2015

Проведе се експертна работна среща ,Обезопасяване на рискови за птиците елементи от електроразпределителната мрежа в България

Събитието бе организирано от EVN България и Зелени Балкани в рамките на проект „Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360.    Експертната работна среща се проведе на 26.02.2015 г. в гр. Пловдив с участието на над 40представители на електроразпределителните дружества, природозащитни неправителствени организации, държавни институции и международни експерти.

Участниците в събитието – Зелени Балкани, EVN България, БДЗП, ФДФФ, както и природни и национални паркове, представиха различни подходи за идентифицирането и обезопасяването на елементи от електроразпределителната мрежа, които са рискови за дивите птици. Г-н Вилфред Бьомер от германската природозащитна организация NABU представи дългогодишната работа в Германия в тази насока, а представителите на МОСВ запознаха участниците с  нормативната база в България.

През последните няколко години се отделят значителни ресурси за обезопасяването на рискови за птиците елементи от електроразпределителната мрежа, които се оказват една от най-сериозните заплахи за птиците. Различни НПО, компании и държавни структури изпълняват дейности в тази насока и това налага необходимостта от обмен на опит и комуникация между отделните организации, работещи по темата.

Като водещи организации в сферата, в която работят, Зелени Балкани и EVN България изпълняват целенасочени проекти за обезопасяването на елементи от електроразпределителната мрежа,така че да се осигурят безопасни места за кацане, гнездене и миграция на редки и защитени видове птици. Проектите ,,Възстановяване на белошипата ветрушка“, изпълняван от Зелени Балкани, и „Живот за царския орел”, изпълняван от EVN България, осъществявани  с подкрепата на Програма LIFE на ЕС,  предвиждат конкретни мерки за обезопасяване на рискови електрически проводници и стълбове. Чрез поставянето на специализирани изолации по проводниците, предпазващи съоръжения по стълбовете и допълнителни кацалки, се осигуряват безопасни условия за птици като царския орел, белошипата ветуршка, лешоядите, белия щъркел и много други редки и защитени видове. Освен че подпомагат опазването на птиците, тези мерки допринасят и за снижаването на случаите на аварии и преустановяване на подаването на електричество причинени от контакта на птиците или техните гнезда с електрическите проводници.

За допълнителна информация:
Градимир Градев, Зелени Балкани, Ръководител на проект „Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360 - моб. тел.: 0885 609289, е-mail: ggradev@greenbalkans.org

Дейността е част от проект „По-голям шанс за белошипата ветрушка (Falco naumanni) в България - Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360.

http://greenbalkans.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.