• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Възможностите за фототуризъм в България бяха представени на световното изложение British Birdfair
07.09.2015

Възможностите за фототуризъм в България бяха представени на световното изложение British Birdfair

Възможностите за фотографиране на глухари и трипръсти кълвачи в България бяха рекламирани по време на проведения наскоро британски Птичи панаир (http://www.birdfair.org.uk/). British Birdfair е едно от най-големите световни изложения за туризъм, свързан с наблюдения и фотографиране на птици и дива природа. През 2015 година над 350 изложители участваха от цял свят. Няколко български тур оператора също представиха програмите и продуктите си за България. Сред тях бе и фотографиране и наблюдения на глухари и трипръсти кълвачи в България. И двата вида са изключително интересни за наблюдаване и фотографиране.

България има всички предпоставки за развитието на подобен тип туризъм, тъй като е една от малкото страни в Европа със запазена популация на глухаря. Въпреки че, трипръстият кълвач е заплашен от изчезване в почти цяла Европа, около 100-ина двойки трипръсти кълвачи все още обитават Националните паркове Рила и Пирин и няколко вековни гори и резервата в Западните Родопи. Ето защо поради редкостта си и красивото си оперение те биха привлекли фотографи от цял свят, ако успеем да ги запазим. Глухарите и кълвачите живеят в съседство и с други защитени видове затова на потенциалните туристи могат да бъдат предлагани и съпътстващи наблюдения на мечки и диви кози, както и на други редки видове птици, като врабчова и пернатонога кукумявка, белогръб кълвач и скален орел.

Въпреки това у нас фото и орнитоложкия туризъм остава с все още недостатъчно използван потенциал. Развитието на екологичния туризъм и осигуряването на приходи на местните общности от запазената им природа е ключов механизъм за устойчива природозащита. Платежоспособните туристи, нуждаещи се от добре запазена природа, могат да допринесат много за опазването на биоразнообразието. Близък пример за това е Национален парк Керкини в Гърция, където хора от цял свят пристигат да гледат и снимат водоплаващи птици, а рибарите печелят повече от возенето на туристи с лодки, отколкото от риболова. Може би по тази причина там бракониерството е практически ликвидирано и посетителите могат да се доближат на няколко метра от множеството корморани, чапли и пеликани без птиците да се страхуват от тях.

Този успешен пример би могъл да се реализира и у нас. За целта е необходимо въвеждането на спешни мерки за защита на видове като глухаря и трипръстия кълвач за увеличаване на техните популации, както и организирането на подходяща инфраструктура за фотолюбителите като:

- места за наблюдения на видовете в националните и природни паркове
- интерпретативни пътеки в сътрудничество с тур оператори и предприемачи, занимаващи се с орнитологичен и еко- туризъм и др.

Българска Фондация Биоразнообразие продължава да работи за популяризирането на уникалната природа на България с надеждата, че рано или късно фотографите ще надделеят над бракониерите. И животните по нашите планини и влажни зони също ще престанат да се страхуват от хората!

http://forthenature.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.