• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Рекорден брой европейци подкрепиха опазването на природата
29.07.2015

Рекорден брой европейци подкрепиха опазването на природата

Близо половин милион граждани се включиха в най-голямото допитване в историята на ЕС

Почти половин милион души, сред които и хиляди българи, изискаха Европейската комисия да спаси екодирективите. В рамките на обществена консултация, Комисията се допита до мнението на гражданите за необходимостта от поправки в директивите, определящи мрежата от защитени територии Натура 2000. Това е най-големият брой отговорили в историята на Европейския съюз. Заради големия интерес, Комисията удължи срока на допитването до неделя, 26.07., полунощ.

WWF дава възможност всеки да се включи с предварително попълнен въпросник на www.wwf.bg/keepnature. Анкетата може да се попълни и на страницата на Европейската комисия.

През май няколко големи природозащитни организации, сред които WWF и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), започнаха кампанията Природата в опасност, за да предотвратят отслабването на съществуващите екодирективи. Кампанията настоява и за по-добро прилагане на съществуващите правила, установени в Директивите за птиците и за местообитанията.

Заедно с почти половин милион европейски граждани, над 120 природозащитни неправителствени организации също изпратиха ясно послание на европейските лидери: директивите не трябва да бъдат подменяни.

„Натура 2000 опазва дива природа от европейско значение, а България е сред страните с най-богато биоразнообразие. Хиляди българи осъзнават, че най-вече еко мрежата опазва българските реки и старите гори и искат да запазят силните регулации за природата“, заяви Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.

Всяко евро, инвестирано в мрежата Натура 2000, генерира седем пъти повече работни места, отколкото всяко евро, инвестирано в Общата селскостопанска политика.

„Натура 2000 дава допълнителна защита и възможности за емблематични места като Странджа, Пирин[1] и Витоша. Нещо повече, за последните диви плажове по Черноморието, като Камчийски пясъци например, европейската мрежа е единствената защита“, допълни Кавръкова.

За няколко месеца кампанията предизвика безпрецедентен обществен отзвук: на вицепрезидента Франс Тимерманс и комисаря по околната среда Кармену Вела са изпратени над 50 000 съобщения с искане да защитят директивите.

Директивите защитават над 1000 ключови вида и над 27 000 природни зони в Европа. На тях се дължи спасяването на знакови видове за континента, като сивия вълк, морския орел и обикновения тюлен. В резултат на това днес ЕС е дом на най-голямата мрежа от защитени територии в света – Натура 2000 – която покрива почти една пета от сухоземната площ на континента.

Научните доказателства показват, че регулациите ефективно опазват застрашените видове и заплашените местообитания и допринасят за социалното и икономическото развитие на местните общности и региони.

Жьоньовиев Понс, директор на Офиса за европейски политики на WWF заяви от името на НПО коалицията Природата в опасност: „По време, когато Европейският съюз е подложен на тест, подкрепата на европейските регулации за природата от всички кътчета на континента показва, че хората могат да се обединяват и да защитят онова, което е от истинско значение за тях. Сега е моментът Комисията да се вслуша във фактите и да начертае план за защита на природата, основан на увеличено финансиране и по-стриктно прилагане на законите.“

[1] На 24.07., се провеde и общественото обсъждане на плана за управление НП „Пирин“. Припомняме, че Коалиция "За да остане природа в България" се обяви против проекто-предложението и алармира за неспазване на законите и заданието за изготвяне на плана.

http://forthenature.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.