• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Заработи първата камера за живо наблюдение на белоглави лешояди в Източните Родопи
23.01.2018

Заработи първата камера за живо наблюдение на белоглави лешояди в Източните Родопи

В края на миналата година заработи първата на Балканите камера за живо наблюдение на гнездо на белоглав лешояд в Източните Родопи. Въпреки че до този момент все още нямаме постоянни пернати обитатели, камерата вече ни разкрива интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. През последния месец различни белоглавите лешояди посещават гнездовата ниша, но я използват предимно за почивка. Ако гнездото бъде заето, ще може да наблюдаваме в реално време живота на тези редки птици. Очаква се още технологията да ни  предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще ни помогне за по-доброто опазване на вида. Камерата бе поставена през декември от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

 

Едва ден след поставянето на камерата гнездото бе посетено от млада двойка. Това даде надежда на екипа по проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, че гнездото ще бъде използвано и през предстоящия гнездови сезон.  Оборудването бе маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди  и да не пречи на размножаването им. През следващите седмици различни млади и възрастни лешояди посещаваха гнездото. Сред тях бе и възрастния лешояд Резос, който маркирахме със GPS предавател през май миналата година. Резос посети гнездото неколкократно прекарвайки по няколко часа в подреждане на гнездовия м­­­атериал или просто почивайки на удобното място (видео с Резос може да видите в линка). Благодарение на предавателя можем да проследим всяко движение на възрастния лешояд. Към момента Резос посещава гнездови скали и в двете колонии на вида по поречието на Арда и очевидно все още не е избрал къде да загнезди. Стискаме палци той да избере имено гнездото с камерата. Междувременно, в негово отсъствие друг, възрастен белоглав лешояд гнездящ наблизо „краде“ сламки и сухи треви от нишата и ги пренася в своето гнездо.

 

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През декември и януари величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки, така че ако двойка го хареса може да го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца, когато ще се излюпи новият живот. До края на месеца ще стане ясно, дали ще имаме късмет и ще може да наблюдаваме на живо живота на някоя двойка белоглави лешояди. Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци.

 

Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала ни в You tube канала, а скоро и на сайта на проекта. В линка може да се види и кратко и видео, заснето с GоPro камера от самото монтиране на съоръжението.

 

Засега камерата ще излъчва на живо само през деня поради опасения, че нощните снимки може да притеснят птиците. Уточняваме, че камерата в гнездовата ниша бе монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й бяха взети всички необходими мерки и не бе допуснато безпокойство на вида. Бяха спазени и всички забрани на защитената територия.

 

Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

 

/Текст: Нели Найденова/ фондация По-диви Родопи/

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.